Partidul Comunist Chinez „reformează” radical sistemul electoral din Hong Kong

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.03.2021 - 11:50
Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat o reformă a sistemului electoral din Hong Kong. / Foto: bbc.com

Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, o decizie care ar urma să ducă la o marginalizare totală a opoziţiei în teritoriul semiautonom, transmite AFP.

SHARE

Comitetul permanent al forului legislativ chinez votase în aceeaşi zi, cu ''unanimitate'', amendamente în acest sens, a indicat agenţia de presă Xinhua.

Această reformă a fost impusă de Beijing fără ca parlamentul hong-konghez, Consiliul legislativ, să aibă vreun cuvânt de spus.

Într-o scurtă relatare, agenţia de presă Xinhua se limitează să anunţe că ''preşedintele Xi Jinping a semnat ordinele prezidenţiale de promulgare a anexelor amendate''.

Citește și:

Drepturile uigurilor: China sancţionează personalităţi şi entităţi britanice pentru „minciuni”

Amendamentele, votate în unanimitate

Cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong nu ştiu ce conţine exact această lege, ale cărei detalii nu au fost prezentate oficial.

Totuşi, Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în organismul decizional suprem al parlamentului chinez, a făcut câteva precizări. ''Amendamentele au fost votate în unanimitate de cei 167 de membri ai Comitetului permanent'', a declarat el pentru AFP.

Noua lege prevede creşterea numărului membrilor Consiliului legislativ din Hong Kong de la 70 la 90.

Citește și:

VIDEO Față în față, în Alaska, SUA acuză China că „ameninţă” stabilitatea mondială

Doar 22% din membrii Consiliului legislativ din Hong Kong aleși prin sufragiu universal direct

Doar 20 de locuri (22% din total) vor fi atribuite prin sufragiu universal direct, faţă de 35 până acum, a adăugat Tam. Un număr de 40 de locuri vor fi atribuite de un comitet de personalităţi pro-Beijing. Restul de 30 de locuri vor fi desemnate de grupuri socio-profesionale, potrivit unui sistem complicat care s-a dovedit deja a fi favorabil Beijingului.

Potenţialii membri ai Consiliului legislativ din Hong Kong vor trebui să fie în prealabil ''aprobaţi'' de un comitet de control creat de autorităţile hong-kongheze. ''Comitetul pentru securitate naţională şi poliţia securităţii naţionale vor pregăti rapoarte asupra fiecăruia din candidaţi pentru a contribui la procesul de control al comitetului de validare'', a declarat Tam pentru AFP.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.