Partidul cancelarului german social-democrat Olaf Scholz câştigă detaşat primul scrutin regional

DE Alex Darvari | 27.03.2022 - 20:37
Partidul cancelarului german social-democrat Olaf Scholz câştigă detaşat primul scrutin regional / dw

După puţin mai mult de 100 de zile de la preluarea conducerii guvernului federal german, Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a câştigat duminică detaşat primul său test electoral, un scrutin regional în landul Saarland, transmite AFP.

SHARE

Conform sondajelor la ieşirea de la urne, SPD a obţinut în acest mic land de la graniţa cu Franţa circa 43% din voturi, faţă de circa 27,5% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a fostului cancelar federal Angela Merkel, formaţiune obişnuită în ultimele două decenii să câştige alegerile din Saarland. Rezultatul arată că SPD şi CDU vor continua tradiţionala lor coaliţie de guvernare în acest land, însă cu social-democraţii ca vioara întâi.

Liberalii, Verzii şi formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania abia au trecut în acest scrutin pragul electoral de 5%, iar stânga radicală Die Linke a înregistrat un recul sever, ajungând la 2,7% din voturi, cu circa 10 procente mai puţin faţă de ultimul scrutin, relevă aceleaşi sondaje.

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz, care conduce la nivel naţional o coaliţie din care mai fac parte liberalii şi Verzii, a trecut astfel cu succes primul test dintr-o serie de încă trei alegeri regionale programate anul acesta şi care ar putea fi mai dificile pentru formaţiunea sa, în condiţiile în care la nivel naţional sondajele arată o erodare a popularităţii SPD în faţa conservatorilor din CDU.

La scrutinul din Saarland SPD pare să fi beneficiat şi de o anumită îngăduinţă în contextul războiului din Ucraina. ''Tot ce se spune şi se face acum este sub influenţa războiului. Nu este momentul de a face opoziţie'', rezuma situaţia înaintea scrutinului Thorsten Frei, membru al CDU în Bundestag, scrie Agerpres.

De asemenea, social-democraţii au fost avantajaţi de popularitatea lideri lor regionale în acest land, Anke Rehlinger, ea fiind apreciată în special pentru implicarea în susţinerea victimelor dezindustrializării. Anke Rehlinger este aşteptată astfel să preia conducerea guvernului regional, luându-i locul conservatorului Tobias Hans

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.