Parlamentul European vrea interzicerea creșterii animalelor în cuști

DE Edi Neagu | 11.06.2021 - 11:08
Libertate pentru animale, din 2027. Foto: Pexels.com

Oficialii europeni ar dori să nu mai fie nici un animal crescut în cușcă până în 2027. O inițiativă cetățenească în acest sens a fost semnată de peste 1,4 milioane de persoane.

SHARE

Parlamentul European a cerut joi suprimarea progresivă a creşterii de animale în cuşti, proces care să se finalizeze până în 2027 în Uniunea Europeană, după cum doresc peste un milion de cetăţeni europeni, informează AFP.

"Este necesar să ajungem la amendamente sau chiar la o interdicţie a creşterii de animale în cuşti", a declarat europarlamentarul creştin-democrat german Norbert Lins, raportor al textului supus la vot. Europarlamentarul a apreciat că anul "2027 ar putea reprezenta o dată acceptabilă pentru dispariţia completă a creşterii (de animale) în cuşti".

Europarlamentarii au votat cu 558 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi 85 de abţineri un text prin care se cere Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru a pune în aplicare această suprimare progresivă a creşterii de animale în cuşti.

CITEȘTE ȘI: Armand a aflat că nu există niciun contract între Primărie și Romprest. Vrea banii înapoi

În text a fost adaugată de asemenea, printr-un amendament, o cerere pentru propuneri din partea Comisiei pentru a interzice îngrăşarea raţelor şi gâştelor prin hrănire forţată, pentru producţia de foie gras.

Acest vot marchează începutul unui eventual proces legislativ de mai multe săptămâni sau luni şi care va da naştere unor negocieri între diferite instituţii europene şi statele membre.

Înițiativă cu peste 1,4 milioane de semnături

O iniţiativă cetăţenească europeană prin care se cere să se pună capăt creşterii de animale în cuşti a fost semnată de 1,4 milioane de persoane în toată UE de la momentul înregistrării ei, în septembrie 2018.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Tentativă de asasinat a FSB în Ucraina, după „modelul Arad”, dejucată de Securitate

După ce nivelul de 1 milion de semnături este atins, Comisia Europeană trebuie să decidă asupra unei acţiuni. În prezent, sunt înregistrate 78 de iniţiative asupra unor subiecte variate şi şase au reuşit deja.

Prezentă în Parlamentul European, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a dat asigurări că executivul european "se angajează în favoarea binelui animalelor". Comisia, a asigurat ea, se apleacă asupra cererilor atât în vederea interzicerii creşterii de animale în cuşti, cât şi a celor de sprijin pentru crescători care trebuie să-şi modifice crescătoriile şi de respectare a unor norme asemănătoare pentru produsele importate. "Este vorba de o problemă etică, socială şi economică", a subliniat ea.

Potrivit textului votat de europarlamentari, care cer "o abordare specie cu specie", iepurii sunt animalele crescute cel mai des în cuşti, dintre care 85% sunt rudimentare, ceea ce îi împiedică să aibă un comportament natural.

Aproximativ jumătate dintre găinile ouătoare din UE sunt crescute în cuşti amenajate, în timp ce majoritatea scroafelor sunt puse în cuşti de-a lungul vieţii lor.

Creşterea în cuşti este deja interzisă în agricultura biologică pe întreg teritoriul UE, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te