Papa Francisc a transmis un mesaj Ucrainei: Să aibă curajul ”steagului alb” și să negocieze cu Rusia

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.03.2024 - 10:33
Papa Francisc a transmis un mesaj Ucrainei Foto: Profimedia Images- rol ilustrativ

Papa Francisc este de părere că Ucraina trebuie să negocieze pacea cu Rusia și este dispus să medieze aceste discuții dacă i se va cere acest lucru. ”Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a transmis suvernaul pontif într-un interviu.

SHARE

Papa Francisc a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RSI, că Ucraina ar trebui să aibă curajul ”steagului alb”, care este ”un cuvânt curajos”, şi de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia ”înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”.

În interviu, înregistrat luna trecută, papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucât nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice. Intervievatorul a fost folosit expresia ”steagul albul” în întrebare.

Papa Francisc a transmis un mesaj Ucrainei: Să aibă curajul ”steagului alb” și să negocieze cu Rusia

”Este o interpretare, este adevărat'” a răspuns papa Francisc, potrivit unei transcrieri şi a unui video parţial publicate sâmbătă în avans. Interviul integral urmează să fie difuzat pe 20 martie în cadrul unei noi emisiuni culturale.

Citește și: Cine este fostul consilier al Papei Francisc care a ajuns la puşcărie

”Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a afirmat papa, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

”Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, când lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a continuat papa.

Se crede că este pentru prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum ”steag alb” sau ”înfrânt” în legătură cu războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Într-un comunicat după publicarea interviului, purtătorul de cuvânt a Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat că suveranul pontif a preluat termenul ”steagul alb” de la intervievatorul său şi l-a folosit pentru ”a indica o oprire a ostilităţilor (şi) un armistiţiu obţinute cu curajul negocierilor”.

”Poţi simţi ruşine”, a spus papa cu referire la negociere, ”dar cu câţi morţi se va încheia (războiul)? (Ar trebui) negociat la timp, găsită o ţară care poate fi mediator”, a adăugat el, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit.

Citește și: Papa Francisc a împlinit 87 de ani. Cum a fost petrecerea de ziua sa de naștere

”Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a spus papa, care a făcut numeroase apeluri la pace în ”Ucraina martirizată” şi a trimis anul trecut un emisar de pace, pe cardinalul italian Matteo Zuppi, să se întâlnească cu autorităţile la Kiev, Moscova şi Washington.

Întrebat dacă este dispus să medieze, papa a răspuns: ”Sunt aici”.

Într-un alt segment al interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, papa Francisc a afirmat că ”negocierea nu este niciodată o capitulare”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te