Pakistanul acordă stimulente cetățenilor afgani și elimină tarifele la fructe și legume

DE Adina Mutăr | 23.10.2021 - 16:37
Ministrul pakistanez de Externe, Shah Mahmood Qureshi/foto: rfi

Pakistanul a anunțat mai multe stimulente pentru Afganistan și eliminarea tarifelor la fructe și legume, după vizita ministrului de Externe, Shah Mahmood Qureshi.

SHARE

Într-o conferință de presă organizată la Islamabad, Qureshi a declarat că aceasta a fost prima sa vizită la Kabul, de când s-a format un nou guvern, iar întâlnirea cu conducerea talibanilor a fost fructuoasă.

„Am găsit conducerea talibanilor foarte pozitivă și au recunoscut și mulțumit Pakistanului pentru eforturile și ajutorul acordat refugiaților afgani care locuiesc aici în ultimele patru decenii", a spus Qureshi.

Acesta a subliniat că există o serie de probleme legate de vize, comerț, securitate și frontiere pe care le-a discutat cu liderii afgani.

Pentru a sprijini poporul afgan și comercianții, Pakistanul a anunțat eliminarea tuturor tarifelor la fructele și legumele proaspete care provin din Afganistan.

Autoritățile pakistaneze nu le vor mai cere afganilor care trec granița să obțină un „permis” de la Ministerul de Interne, iar punctele de trecere a frontierei vor fi deschise pentru circulația pietonilor timp de 12 ore în loc de opt.

Citește și

Ultimul evreu din Afganistan a părăsit țara, în cele din urmă

Colonelul american care și-a criticat superiorii pentru retragerea din Afganistan a scăpat „ieftin”

 

Punctele cheie de trecere a frontierei vor rămâne deschise 24 de ore pentru comerț, a adăugat el.

El a anunțat, de asemenea, acordarea de vize pentru comercianții afgani și pentru persoanele cu urgențe medicale, Ambasada din Kabul fiind autorizată să elibereze vize multiple pe cinci ani pentru comercianții afgani.

Qureshi  a anunțat un ajutor 28,8 milioane de dolari pentru Afganistan, iar Pakistanul va asigura  medicamente și alte articole esențiale.

În cadrul întâlnirii cu ministrul afgan interimar de Externe, Amir Khan Muttaqi, au convenit că oficialii afgani vor vizita Islamabad în curând pentru a se întâlni cu omologii lor pakistanezi și pentru a rezolva toate problemele economice.

„Scopul vizitei mele a fost, de asemenea, să cunosc părerile noului guvern cu privire la proiectele noastre de conectivitate cu Asia Centrală, cum ar fi CASA-1000 [proiectul energetic Asia Centrală-Asia de Sud], TAPI [conducta de gaze naturale Turkmenistan–Afganistan–Pakistan–India] și proiectul liniei ferate trans-afgane cu Uzbekistan și Afganistan ", a declarat Qureshi.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.