Oxford susține că vaccinul dezvoltat împreună cu AstraZeneca este sigur: Dovezi foarte liniștitoare

DE Miruna Moldoveanu | 15.03.2021 - 16:57
Oxford spune că sunt dovezi că vaccinul dezvoltat împreună cu AstraZeneca este sigur/FOTO: Getty

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu AstraZeneca este sigur, potrivit co-dezvoltatorului său, după îngrijorările care au condus la suspendarea utilizării serului în mai multe ţări, scrie AFP.

SHARE

Sunt 'dovezi foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului de cheaguri de sânge aici în Marea Britanie, unde au fost administrate majoritatea dozelor de până acum în Europa', a declarat luni la BBC profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

Profesorul Pollard a subliniat importanţa ca vaccinarea să continue, arătând că maladia COVID-19 prezintă un 'risc enorm' pentru sănătate.

Citește și: Topul VIP-urilor din bilanțul DNA. Condamnații de la vârful statului. Bilanț șocant: sute de corupți

Într-un comunicat publicat duminică, grupul AstraZeneca a transmis că 'un examen atent al tuturor datelor de securitate disponibile asupra a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit' cu vaccinul său 'nu a furnizat nicio dovadă despre un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie la nicio grupă de vârstă, gen, lot sau ţară anume'.

Universitatea Oxford: Vaccinul dezvoltat împreună cu AstraZeneca este sigur

'Circa 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit au primit până acum vaccinul nostru, iar numărul de cheaguri de sânge semnalate în acest grup este inferior sutelor de cazuri la care ne-am putea aştepta în populaţia generală', a comparat dr. Ann Taylor, medic-şef, în comunicat.

Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro

Guvernul olandez a decis duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce 'efecte secundare posibile' au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Puţin mai devreme duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.