Otrăvirea opozantului lui Putin, Aleksei Navalnîi: șapte agenți secreți ruși, sancționați de Londra

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.08.2021 - 17:27
Otrăvirea opozantului lui Putin, Aleksei Navalnîi: șapte agenți secreți ruși, sancționați de Londra. / Foto: wikipedia.org

Regatul Unit a publicat detalii despre sancţiunile adoptate împotriva a şapte indivizi despre care susţine că sunt agenţi operativi ai serviciilor ruse de informaţii, suspecţi de implicare în otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.

SHARE

Navalnîi a fost transportat cu un avion medical în Germania pentru tratament după ce a fost otrăvit pe 20 august anul trecut în Siberia cu ceea ce experţii au concluzionat că a fost un agent neurotoxic militar. Moscova a respins concluziile acestor experţi şi a acuzat Occidentul de o campanie de denigrare.

Navalnîi a fost încarcerat pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, într-un dosar despre care el afirmă că este unul politic, atunci când a revenit în Rusia, la începutul acestui an.

Citește și: FOTO Campioană olimpică din România, internată la Centru Nevroze: Sufăr de depresie și anxietate

Aleksei Aleksandrov, Vladimir Paniaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kiril Vasiliev, Stanislav Makşakov şi Aleksei Sedov

O versiune actualizată a listei sancţiunilor britanice publicată pe site-ul guvernului în ziua în care se împlineşte un an de la otrăvirea lui Navalnîi include şapte noi nume şi justificarea pentru îngheţarea activelor de pe teritoriul său ale celor în cauză.

Documentul îi menţionează pe Aleksei Aleksandrov, Vladimir Paniaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kiril Vasiliev, Stanislav Makşakov şi Aleksei Sedov.

Citește și: Doi dezvoltatori imobiliari din Ilfov se bat, locuitorii din cinci blocuri nu au acces auto

"Aleksandrov era agent operativ al unităţii de criminalistică prezent în Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit", se menţionează în motivarea sancţiunii.

"Probe care includ date telefonice şi de călătorie sugerează că Aleksei Aleksandrov a fost unul dintre agenţii operativi implicaţi în utilizarea unei arme chimice în tentativa de asasinat a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în timpul vizitei sale din august 2020 în Siberia", mai precizează textul.

Niciunul dintre cei menţionaţi pe această listă nu a reacţionat până acum, notează Reuters.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.