Organizația Mondială a Boxerilor oferă hrană nevoiașilor din Kiev. Klitschko este „Campionul etern”

DE Remus Cernea | Actualizat: 19.01.2023 - 19:59

În ziua de 25 decembrie, când este celebrat Crăciunul în lumea occidentală, i-am întâlnit în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev pe cei de la World Boxing Council (Consiliul Mondial al Boxului) oferind gratuit pachete cu mâncare trecătorilor nevoiași și persoanelor în vârstă.

SHARE

Anul acesta este primul din istoria recentă în care Biserica Ortodoxă Ucraineană a permis credincioșilor săi să serbeze Crăciunul în 25 decembrie, pentru a începe un proces de distanțare de tradiția rusă care celebrează momentul în 7 ianuarie. Într-o discuție cu un preot ortodox ucrainean, acesta mi-a explicat că în unele biserici se vor ține slujbe de Crăciun în 25 decembrie, iar în altele în 7 ianuarie. 

Președintele Reprezentanței ucrainene a World Boxing Council (WBC), Mykola Kovalchuk, mi-a oferit un interviu de câteva minute. Din organizație face parte și Vitali Klitschko, care este singurul onorat cu titlul onorific de ‘Eternal World Heavyweight Champion’ („Campion Mondial Etern la Categoria Grea”)! Nu a pierdut titlul mondial prin luptă și s-a retras din carieră neînvins în ring, păstrându-și titlul până la finalul activității sportive. Și-a apărat titlul mondial de 10 ori și niciodată nu a fost făcut KO (knock out) în vreun meci de box. Evenimentul de decernare a distincției a avut loc în 2016, la cea de a 54-a Convenție Mondială a organizației înființate în 1963. 

Citește și: EXCLUSIV Soția unui prizonier ucrainean. Ultim mesaj: „Ne vor captura”. Din aprilie nu mai am vești

Locuind în Bucea, Mykola Kovalchuk a trecut prin momente teribile încă de la începutul războiului. A trebuit să se refugieze precipitat imediat după 24 februarie 2022 cu întreaga familie. Întrucât numărul civililor ce plecau din calea armatei ruse ce avansa spre Kiev era uriaș, iar autostrăzile și șoselele deveniseră extrem de aglomerate, drumul spre vestul țării a durat două zile, în loc de 6-7 ore. 

Citește și: Români răniți în războiul din Ucraina. Primar de lângă Cernăuți: Ajutăm familiile cu lemne, mâncare

Crimele soldaților ruși de la Bucea au cutremurat o lume întreagă. Brutalitatea și sadismul acestora vor rămâne în istoria celor mai teribile crime împotriva umanității. Dar nici animalele nu au scăpat de urgia armatei lui Putin. Spre exemplu, soldații ruși, pentru amuzament, au aruncat cu grenade spre câinii lui Mykola Kovalchuk, ucigând pe unul dintre ei și rănindu-l pe celălalt. Povestea câinelui supraviețuitor, pe nume Athos, este inspirațională. Prieteni, militari ucraineni și medici veterinari au reușit să îl salveze din infernul de la Bucea, iar ulterior câinele a fost trimis în Statele Unite pentru recuperare.

Un material emoționant asupra acestui caz este aici: 

Vă recomand să urmăriți clipul, inclusiv cu partea lui de final când oamenii pur și simplu încep să cânte ceea ce este relevant pentru spiritul uimitor de care dau dovadă ucrainenii în aceste vremuri extrem de grele pentru țara lor! Traducerea interviului este mai jos: 

Mykola Kovalchuk: Astăzi este Crăciunul. Adevăratul Crăciun, nu cel fals așa cum am avut până acum. Din acest moment îl vom celebra întotdeauna pe 25 decembrie, așa cum ar trebui să fie, înainte de Anul Nou. Cetățenii noștri nu sunt încă obișnuiți. Deocamdată. Este nevoie de ceva timp.

Așadar, încercăm să le arătăm oamenilor că mâncarea tradițională ucraineană este foarte bună. O oferim gratuit celor care au nevoie de ea. Este, de fapt, o mâncare tradițională de Crăciun din Ucraina. Și este un gest de caritate, încercăm să o oferim celor care nu au bani și au multe nevoi, celor fără adăpost, persoanelor în vârstă. Încercăm să-i ajutăm și să facem din această sărbătoare o adevărată sărbătoare, cu o porție din ceva autentic ucrainean. Și să oferim o stare de spirit puțin mai bună. 

Numele meu este Mykola Kovalchuk și sunt Președintele biroului ucrainean al World Boxing Council (WBC - Consiliului Mondial al Boxului). Am deschis acest birou cu câteva luni înainte de începerea războiului și am început să facem multe lucruri utile pentru boxul ucrainean. 

Președintele WBC la nivel global este un prieten foarte apropiat al Ucrainei. De asemenea, este un prieten apropiat al lui Vitali Klitschko. Vitali Klitschko este singurul din istoria Consiliului Mondial al Boxului care are tiltul de „Campion Etern” (WBC Eternal Champion) pentru că a jucat un rol uriaș în existența acestei organizații. Este cea mai prestigioasă organizație din lume dedicată boxului. Cei mai buni boxeri din lume, legendari, au onorat organizația ca membri: Muhammad Ali, Mike Tyson, Roberto Durán, Floyd Mayweather, Oleksandr Usyk, Vitali Klitschko și mulți alții. 

World Boxing Council a inițiat un proiect caritabil de amploare, la nivel global, numit WBC Cares. Acest proiect a fost creat de José Sulaimán, primul ei președinte, care nu se mai află printre noi. A fost o mare personalitate, prieten cu unele dintre cele mai importante personalități precum Nelson Mandela, Muhammad Ali, cu mulți președinți din întreaga lume, iar organizația de caritate a fost unul dintre principalele lui scopuri în box. Caritatea și dorința de a face boxul mai bun și mai sigur. Acesta este motivul pentru care avem în întreaga lume atât de multe filiale precum WBC Cares Mexic, Marea Britanie, Belgia, Japonia, Thailanda, iar acum Ucraina.

Scopul lor principal este să-i ajute pe copii să nu se irosească pe străzi, ci să meargă la box, să facă sport, să-și seteze mințile cu motivația unor campioni. Să trăiască o viață bună, fără alcool, fără droguri, fără fumat ori alte vicii. Și să facă sport de-a lungul întregii vieți. Iar prin box ajutăm foarte mulți oameni din întreaga lume. Și sunt mulți ambasadori, actuali campioni mondiali sau foști campioni mondiali ce s-au retras din competiții, care se întâlnesc cu copii și îi ajută.

Sunt deschise multe săli de sport din întreaga lume care le permit copiilor să se antreneze gratuit. Iar astfel ajută și salvează atât de multe vieți în întreaga lume. Avem și programele de sprijin pentru campionii care s-au retras și care nu își permit să trăiască o viata normală pentru că nu mai au bani.
De asemenea, este vorba despre un sprijin medical pentru boxeri și așa mai departe. Dar de la începutul războiului, ne-am schimbat total activitățile și am început să ajutăm militarii ucraineni. Îi ajutăm pe copiii care și-au pierdut părinții, îi ajutăm pe cei oameni care și-au pierdut casele și facem multe alte lucruri în acest sens. 

Proiectul caritabil este continuu și încercăm să facem din ce în ce mai mult și să implicăm tot mai mulți oameni. Avem peste 30 de voluntari în acest moment, iar filialele WBC din întreaga lume ne ajută cu diferite lucruri, cu mașini pentru militari, cu cadouri pentru a fi oferite copiilor cu, cu donații și cu multe altele.

Newsweek: De ce este special acest loc? Vedem aici niște tancuri rusești distruse și este o biserică istorică în apropiere.

Mykola Kovalchuk: Din punctul meu de vedere, aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici din Ucraina și acest loc este cu adevărat istoric. Este Kievul vechi, avem aici aceste tancuri distruse și alte mașinării de ucis rusești de la Bucea și Irpin. Eu sunt din Bucea si chiar în prima noapte când a început razboiul, mi-am luat cei patru copii, soția, cei doi părinți, cei 2 nepoți si i-am luat pe toți într-o singură mașină. Am condus două zile pentru a ajunge în partea de vest a Ucrainei. Așa că știu ce s-a întâmplat acolo pentru că am încercat să evacuez cât de mulți oameni am putut din Bucea. Slavă Domnului că am salvat mulți oameni. Astfel că acest loc este plin de istorie. Istorie modernă foarte tristă și putem vedea și poze expuse din orașul Mariupol. 

Newsweek: Sunt fotografii din Mariupolul distrus de ruși anul acesta și poze din Al Doilea Război Mondial din Varșovia (Polonia). Iar războiul și distrugerile sunt la fel. 

Da, acest loc este potrivit pentru a face acțiunile noastre caritabile. Sunt multe persoane religioase care vin aici dar nu-și pot permite să cumpere suficientă mâncare. 

Precizare: în timp ce filmam interviul, câteva persoane au început să cânte iar momentul a fost unul foarte frumos. Acesta este spiritul ucrainenilor pe care l-am văzut și cu alte prilejuri când din senin oamenii încep să cânte pe străzi. Am inclus acest moment la finalul interviului întrucât este relevant și adaugă un detaliu prețios contextului general din Ucraina acestor vremuri de război. Cântecul interpretat este o melodie tradițională ucraineană de Crăciun intitulată „Nova radistʹ stala” („Ni se aduce o veste bună (minunată)”).

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te