Orașul din Anglia unde îți cumperi o casă cu 5.000 de euro. Ce îl face atât de atractiv

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.05.2023 - 20:58
Horden, comitatul Durham - Foto: Wikimedia/peter robinson/CC BY-SA 2.0

Există un oraş din Anglia unde îți cumperi casă cu 5.000 de euro. În Anglia profundă, bucolică, fenomenul depopulării şi scăderii preţurilor caselor e întâlnit de multă vreme. La sud de Newcastle upon Tyne, se află localitatea Horden, cu trecut minier.

SHARE

Horden este o circumscripție electorală din comitatul Durham, din nord-estul Angliei.

Oraşul unde o casă costă 5.000 de euro

Orăşelul, care acum arată mai curând a sat, este situat pe coasta Mării Nordului, la est de Peterlee, la aproximativ 12 mile sud de Sunderland. Horden a fost un sat minier, până la închiderea Sistemului de Mine Horden, în anul 1987.

Atunci, Margaret Thatcher a decis ca Marea Britanie să renunţe la aceste exploatări ale trecutului şi să se dezvolte pe alte coordonate.

Horden a devenit acum un oraș-fantomă, de când exploatarea minieră a fost închisă. Localnicii au probleme cu drogurile, iar casele de aici au ajuns să coste 5.000 de lire sterline.

Citeşte şi: Orașul din România unde un sfert din populație nu își poate plăti datoriile. Vine executarea silită

Dar cum sunt aceste case? Sunt străzi întregi cu case din scânduri, ce se vând la doar 5.000 de lire sterline, deoarece tot mai mulți localnici au părăsit zona.

Ultimii locuitori rămași aici spun că nu mai există locuri unde oamenii să meargă în zonă, pentru a socializa, iar problema drogurilor este răspândită în oraș.

"Daily Star" a scris că Horden s-a transformat complet, de la sfârșitul anilor 1980. YouTuberul David Burnip a vizitat recent orașul, pentru a se documenta pe schimbarea localităţii, la faţa locului.

Citeşte şi: Orașul din România care a fost capitala unui imperiu. Era condus de o rudă a lui Ginghis Han

Un localnic care a vorbit cu Burnip a spus că orașul „a coborât pe malurile mării, de când s-au terminat minereurile”.

El a spus: "Am avut aici cluburi de muncitori și clădiri publice. Practic, nu a mai rămas nimic, aici şi acum".

Bărbatul susţine că drogurile au prins în zonă, iar problema nu îi afectează doar pe cei mai tineri, ci și pe unii locuitori în vârstă de 40-50 de ani.

Imobiliarele, la pământ

Costul proprietăților în anumite zone din Horden s-a schimbat drastic, arătând modul în care orașul, cândva în plină expansiune, s-a metamorfozat de-a lungul timpului.

Patru proprietăți au fost listate pe RightMove, la sfârșitul lunii mai a acestui an, scoase la licitație cu un preț de pornire de 5.000 de lire sterline, conform mirror.co.uk.

Printre proprietățile recent vândute din Horden, una din Tees Street a costat totuşi 30.250 de lire sterline, în ciuda faptului că fusese achiziţionată la aproape dublul acestui preț, în anul 2006.

Există excepţii

O altă proprietate, de pe Seventh Street, a fost vândută în luna februarie cu 22.750 de lire sterline, în timp ce în urmă cu patru ani costase, la achiziţionare, se vindea cu 36.000 de lire sterline.

Nu toate locuințele care au ajuns recent pe piață însă au mers la vânzare, la un preț atât de mic.

Una din Rosedale Terrace a fost vândută cu aproape 98.000 de lire sterline, în luna februarie. În anul 1996, fusese achiziţionată pentru 23.500 de lire sterline, a arătat RightMove.

Urmăreşte titlul pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te