Opozantul cubanez Yunior Garcia a reușit să fugă în Spania

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.11.2021 - 19:05
Opozantul cubanez Yunior Garcia a reușit să fugă în Spania. / Foto: marketresearchtelecast.com

Opozantul cubanez Yunior Garcia, principalul organizator al unei manifestaţii care s-a încheiat brusc, luni, la Havana, după arestarea a peste 100 de persoane, se află în prezent în Spania, au anunţat surse guvernamentale pentru AFP.

SHARE

Yunior Garcia, un dramaturg de 39 de ani devenit unul dintre liderii opoziţiei faţă de regimul cubanez, "a sosit" în Spania "în compania soţiei sale, cu o viză de turist", au adăugat aceste surse, fără a oferi alte detalii.

Yunior Garcia este fondatorul grupului de Facebook pentru dezbatere publică Archipielago, care a lansat un apel către cubanezi să manifesteze pe 15 noiembrie la Havana, pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici cubanezi.

Această manifestaţie, interzisă de autorităţi, s-a încheiat brusc din cauza unei puternice prezenţe poliţieneşti şi a arestării unor lideri ai disidenţei cubaneze, care au denunţat o manevră pentru "a-i reduce la tăcere" pe protestatari.

Citește și: Cehia interzice accesul persoanelor nevaccinate anti-COVID la evenimentele publice

Pentru a evita eventuale violenţe în timpul manifestaţiei, Yunior Garcia a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să defileze singur, duminică, în capitala cubaneză, cu un trandafir în mână. Însă el nu a putut să-şi finalizeze planul, pentru că a fost împiedicat să iasă din casă de către forţele de ordine. De atunci, dramaturgul nu a dat veşti despre el.

Născut în Holguin, în estul Cubei, Yunior Garcia este cunoscut de multă vreme pentru piesele sale de teatru şi scenariile sale pentru televiziune şi cinema.

Însă el şi-a asumat un alt rol din 27 noiembrie 2020, când sute de artişti au manifestat pentru a cere mai multă libertate de exprimare: cel de portdrapel al unei noi generaţii critice faţă de guvern, generaţie care include artişti, jurnalişti şi profesori, majoritatea apolitici.

Citește și: VIDEO Prostia bate tehnologia: un român și-a făcut mașină „autonomă” cu o sticlă. S-a răsturnat

Atunci când Cuba a fost pe 11 iulie scena unor ample manifestaţii spontane, inedite după revoluţia din 1959, el nu a ezitat să ia parte la această mişcare, încercând să ceară o apariţie de câteva minute la televiziunea de stat, însă a fost arestat, înainte de a fi pus în libertate a doua zi.

Autorităţile cubaneze îl acuză pe Yunior Garcia şi pe alţi organizatori ai manifestaţiei de luni că sunt agenţi antrenaţi şi finanţaţi de Washington, pentru a provoca o schimbare de regim la Havana.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken, a îndemnat guvernul de la Havana "să respecte drepturile cubanezilor" şi să-i lase "să manifesteze în mod paşnic, fără să se teamă de represalii". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te