Operațiunea „Ironside”: 800 de interlopi mondiali „au căzut” pe mesajele „criptate” ascultate de FBI

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.06.2021 - 22:37
Operațiunea „Ironside”/Foto: tasks

Polițiștii din mai multe țări au arestat peste 800 de interlopi într-o uriașă operațiune globală care a implicat telefoane pe care FBI a plantat în secret un dispozitiv prin care au fost decriptate mesajele celor mai mari lideri ai lumii interlope din mai multe domenii.

SHARE

Polițiștii din 16 țări au reușit să citească mesajele unor traficanți mondiali, când aceștia planificau tranzacții de droguri, transferuri de arme și diverse lovituri pe o aplicație ANOM, un produs de pe piața neagră accesibil numai pe telefoanele mobile special pregătite.

Printre cei monitorizați folosind telefoanele compromise ca parte a operațiunii „Scutul troian” au fost mafioți italieni din Australia, bande de motocicliști, sindicate ale criminalității asiatice și crima organizată albaneză.

„Operațiunea Ironside”, așa cum a fost denumită ancheta, a început acum trei ani ca o colaborare între mai multe agenții globale de aplicare a legii, inclusiv FBI, Poliția Federală Australiană, poliția din Noua Zeelandă și Europol.

Operațiunea, concepută în comun de Australia și Biroul Federal de Investigații al SUA, a prevenit aproximativ 100 de crime, a stricat mai multe transporturi de substanțe narcotice la scară largă și a dus la confiscarea de arme și bani.

Citește și

Interlopul Bebino, achitat: Nu el l-a tăiat la gât pe Împușcatu

Legăturile periculoase ale omului de afaceri aruncat în aer cu mașina la Arad

 

„Rezultatele sunt uluitoare", a declarat reporterilor Calvin Shivers, director al FBI, la sediul agenției europene Europol din Olanda.

Shivers a spus că FBI a furnizat sindicatelor criminale din peste 100 de țări dispozitivele în ultimele 18 luni „care au permis să le fie monitorizate comunicațiile”.

În cadrul unei conferințe de presă, marți, comisarul Reece Kershaw de la Poliția Federală Australiană a fost dejucat și un complot terorist, un atac armat într-o cafenea, și asasinarea unei familii de cinci persoane.

ANoM putea fi găsit doar pe telefoanele cumpărate de pe piața neagră, care puteau trimite mesaje doar către un alt dispozitiv care avea aplicația, iar infractorii intrau într-o anumită rețea pentru a-și procura astfel de dispozitive.

FBI a avut acces la aplicație și la comunicațiile de pe aceasta. Kershaw a precizat că infractorii nu au folosit coduri sau pseudonime pe ANoM, plănuind „liber” crimele, convinși fiind că nimeni nu-i ascultă.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.