ONU avertizează că Afganistanul riscă să se scufunde rapid în sărăcie

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.09.2021 - 09:23
ONU avertizează că Afganistanul riscă să se scufunde rapid în sărăcie / FT

Afganistanul, ţară deja foarte săracă, riscă să se scufunde şi mai mult în sărăcie dacă nu se acţionează rapid, a declarat joi directoarea pentru Asia şi Pacific a Programului de Dezvoltare al ONU (PNUD), Kanni Wignaraja, potrivit AFP.

SHARE

În prezent, 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (cu mai puţin de un dolar pe zi), iar acest procent ar putea urca la 97% până la mijlocul anului viitor, a afirmat ea într-o conferinţă de presă.

"Ne confruntăm cu o prăbuşire totală a dezvoltării, care se adaugă la crizele umanitară şi economică" din Afganistan, a spus ea. Un studiu realizat de PNUD arată că "suntem pe drumul unei deteriorări rapide şi catastrofale a vieţii celor mai vulnerabile persoane", a insistat ea.

Citește și: Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

Conform PNUD, cauzele acestei situaţii alarmiste sunt legate de pandemia de COVID-19 şi de tranziţia politică pe fondul îngheţării rezervelor de valută în străinătate, dar şi de o presiune tot mai mare asupra sistemului bancar şi o amplificare a sărăciei, anunță Agerpres.

Într-un discurs la Istanbul, Abdallah Al Dardari, responsabil al PNUD în Afganistan, a subliniat că 70% din economia afgană se baza pe comerţul informal practicat de femei. Acestea sunt "coloana vertebrală" a economiei, au subliniat reprezentanţii PNUD, evidenţiind importanţa de a păstra aceste realizări.

Citește și: 200.000 de militari, la cel mai mare exerciţiu militar al Rusiei la graniţa NATO

Pentru a împiedica prăbuşirea în sărăcie, acest organism al ONU a pus la punct o serie de intervenţii pentru a ajuta persoanele vulnerabile, urmărind în special să protejeze drepturile femeilor şi fetelor.

Criza "cere o acţiune urgentă", a subliniat Kanni Wignaraja, făcând apel la comunitatea internaţională să dea dovadă de generozitate. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni la Geneva o conferinţă internaţională pentru a accelera trimiterea unui ajutor umanitar în Afganistan.

Planul de acţiune al PNUD "urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea vieţii celor mai vulnerabili şi să reducă în acelaşi timp strămutările, care ar putea agrava şi mai mult situaţia", a precizat ea.

Reprezentanta specială a secretarului general al ONU pentru Afganistan, Deborah Lyons, şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea joi în legătură cu o prăbuşire a economiei afgane şi a cerut comunităţii internaţionale să menţină fluxurile de ajutoare economice pentru Afganistan, în ciuda unor îngrijorări privind guvernul talibanilor.

În caz contrar, Afganistanul ar trăi "o gravă recesiune economică ce ar putea împinge milioane de persoane în sărăcie şi foamete, iar asta ar putea crea un val masiv de refugiaţi (...) şi ar arunca Afganistanul într-un regres de mai multe generaţii", a declarat ea în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.