Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei și permite lovituri în Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.09.2024 - 19:27
Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei. La reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei din 6 septembrie, Ruben Brekelmans, ministrul olandez al Apărării, a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev

SHARE

Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei și permite lovituri în Rusia.

Ministrul olandez al Apărării a anunțat că noul pachet de ajutor militar pentru Kiev este legat de întreținerea avioanelor de luptă F-16. 

Brekelmans a declarat că Olanda va furniza echipamentele pentru întreținerea tehnică a F-16, dislocate în Ucraina, precum și rachete aer-aer pe care avioanele de luptă le vor putea folosi pentru protecția spațiului aerian al țării.

Olanda trimite rachete aer-aer pentru avioanele F-16 livrate Ucrainei

Din motive de securitate operațională, Brekelmans nu a dezvăluit niciun detaliu despre cantitatea și tipurile de echipamente ce urmează să fie furnizate.

El nu a precizat când va fi acordat ajutorul, dar a subliniat că Olanda se angajează să trimită fondurile necesare în Ucraina cât mai curând posibil.

În același timp, potrivit unor persoane din interior, Statele Unite sunt aproape de aprobarea transferului de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune în Ucraina, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 300 km.

Este de așteptat ca AGM-158 JASSM să fie inclus în pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în această toamnă.

„Olanda va furniza materiale în valoare de 80 de milioane de euro. Pe lângă cantitățile mari de piese de schimb, ajutorul include generatoare, vehicule mici, materiale de întreținere esențiale, echipamente specializate și scări”, a declarat ministrul, potrivit European Pravda.

Olanda a promis că va livra 24 de avioane și permite Ucrainei să le folosească pentru lovituri în Rusia. 

Citește și: VIDEO Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție

Ministrul Apărării, generalul Onno Eichelsheim, a precizat că Olanda „nu a impus nicio restricție privind utilizarea sau raza de acțiune a F-16”.

Ucraina a desfășurat avioanele de luptă F-16 de la sfârșitul verii și, după cum se raportează, a primit doar șase avioane din Olanda.

Citește și: Olanda permite Ucrainei să folosească F-16 pentru lovituri în Rusia. Livrează 24 de avioane

În seara zilei de 29 august, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că un avion de luptă F-16 s-a prăbușit în timp ce respingea un atac cu rachete rusesc.

Accidentul, potrivit The WSJ, a ridicat întrebări în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei cu privire la necesitatea de a antrena în grabă piloții și de a-i trimite în luptă la doar câteva săptămâni după sosirea lor la antrenament.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te