Olanda, departe de Rusia, cumpără 64 de avioane F-35. Țările de Jos (Olanda n.red) urmează să achiziționeze încă șase avioane de luptă Lockheed Martin F-35A Joint Strike Fighter, ca parte a unei investiții mai ample de 2,4 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) în apărare, potrivit Aviationweek.com
Olanda, departe de Rusia, cumpără 64 de avioane F-35 din SUA. România, cu război la graniță, doar 32
Această măsură vine în contextul în care Olanda își intensifică eforturile de modernizare a forțelor sale aeriene, pe fondul unui mediu de securitate tot mai tensionat în Europa și la nivel global.
Conform unui raport recent, extinderea forțelor aeriene olandeze nu se limitează doar la achiziționarea de avioane F-35A. Alte planuri includ cumpărarea de drone, elicoptere și sisteme anti-drone.
Aceste planuri au fost detaliate în documentul de planificare a apărării, publicat la 5 septembrie, care demonstrează o creștere substanțială a cheltuielilor pentru apărare, mai ales, acum, în contextul în care Mark Rutte se pregătește să preia frâiele Alianței Nord-Atlantice.
Ministerul olandez al Apărării a declarat că „aproximativ 1,5 miliarde de euro vor fi investite anual în capacitățile de luptă”. Această decizie a fost determinată nu doar de amenințarea crescândă din partea Rusiei, ci și de tensiunile din Orientul Mijlociu și de poziția tot mai agresivă a Chinei.
Citește și: SUA aprobă vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35A către România. E cel mai puternic avion din lume
„Noile amenințări necesită acțiune”, a subliniat guvernul olandez.
Achiziția de avioane F-35 și modernizarea forțelor aeriene
Țările de Jos au semnat pentru prima dată un acord de achiziție a 58 de avioane F-35A în 2013. Până în prezent, 40 de aeronave au fost deja livrate, iar restul sunt așteptate până în 2024. Aceste avioane au fost integrate treptat în forțele aeriene olandeze, jucând un rol esențial în misiunile NATO și în colaborarea internațională.
Flota olandeză de F-35A a participat la numeroase misiuni și exerciții, inclusiv la operațiunea „Inherent Resolve”, vizând pozițiile ISIS din Irak și Siria, dar și la misiuni de poliție aeriană NATO în Europa de Est. De asemenea, avioanele au demonstrat o interoperabilitate excelentă în exerciții precum NATO Air Defender 2023 și WSEP din SUA.
Citește și: Reportaj în SUA la fabrica Lockheed Martin, locul unde se nasc avioanele F-35 și F-16. Urmează NGAD
România, jumătate din flota de F-35 vs Olanda
Decizia Departamentului de Stat al Statelor Unite de a aproba vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II produs de gigantul Lockheed Martin aduce un avantaj strategic important pentru țara noastră.
Vânzarea, care valorează aproximativ 6,4 miliarde de dolari, va permite României să-și modernizeze apărarea aeriană, oferind capacități avansate, precum tehnologia stealth și superioritatea aeriană, potrivit unui comunicat emis de oficialii americani.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a salutat notificarea Congresului SUA referitoare la vânzarea celor 32 de avioane F-35. Potrivit unui comunicat al MApN, faza I a programului de înzestrare include nu doar achiziția avioanelor, ci și motoarele aferente, suportul logistic, serviciile de instruire și simulatoare de zbor.
De asemenea, România va primi muniție aer-aer și sol-sol, toate acestea însumând o valoare de 6,5 miliarde USD.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 și, de acum, aeronavele de generația a V-a F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Citește și: Noul lansator GMARS pentru HIMARS al Lockheed Martin și Rheinmetall. Lovește chirurgical la 400 km
Avioanele F-35A, recunoscute pentru tehnologia avansată stealth și fuziunea senzorilor de ultimă generație, vor face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a forțelor aeriene române. MApN reamintește că, în 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat realizarea graduală a capabilităților aeriene, care include trei escadrile de luptă echipate cu avioane multirol.
Programul, care a început cu avioanele F-16 transferate din excedentul altor state, va continua cu achiziția aeronavelor F-35, asigurând astfel României o apărare aeriană modernizată și interoperabilitate cu aliații NATO.
Potrivit notificării transmise Congresului SUA, valoarea totală a vânzării a fost estimată inițial la 7,2 miliarde de dolari, însă achiziția efectivă va fi realizată la valoarea aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari.