Totuși, amiralul Giuseppe Dragone - care prezidează consiliul superior al ofițerilor ai NATO - a susținut că alianța trebuie să se pregătească pentru ca SUA să își îndrepte atenția departe de continent.
„O problemă cheie ar fi planificarea acestui lucru în avans”, a spus Dragone despre orice schimbări în postura militară a SUA. „Acest lucru ar oferi alianței capacitatea de a se reorienta și reechilibra.”
Oficial: SUA nu își mută încă forțele din Europa în Asia. În România, peste 2.000 de militari SUA
Amiralul, care și-a preluat funcția în ianuarie, a vorbit în timpul unei vizite la Washington cu alți lideri NATO pentru a se întâlni cu oficiali ai Pentagonului, inclusiv cu vicepreședintele Statului Major Interarme, amiralul Christopher Grady.
Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă
China este amenințarea
În ultimele luni, Pentagonul a subliniat amenințarea reprezentată de China în detrimentul celei reprezentate de Rusia, acum la mai bine de trei ani de la invazia Ucrainei, conform defensenews.com.
O strategie provizorie de apărare a SUA, din care porțiuni au fost divulgate în martie, s-a inspirat în mare măsură dintr-un raport al Heritage Foundation redactat de un oficial de rang înalt în domeniul politicilor Pentagonului. Documentul susținea că SUA ar trebui să își identifice forțele angajate în planurile de apărare NATO, care ar ajuta și la descurajarea unei invazii a Taiwanului. Pentagonul ar muta apoi aceste unități mai aproape de Asia, forțând țările europene să elimine decalajul.
Citește și: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA
Dragone a spus că nu a auzit încă că Pentagonul duce la bun sfârșit aceste planuri, dar a spus că țările europene ar putea în cele din urmă să compenseze pierderea unor forțe americane de pe continent - inclusiv apărarea aeriană, războiul electronic, transportul aerian strategic și dronele.
Cheltuieli de apărare
De la războiul din Ucraina, țările NATO și-au mărit cheltuielile pentru apărare și acum 22 din cele 32 de state membre ating pragul de 2% din PIB. Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat în repetate rânduri că această rată nu este suficientă, solicitând în schimb o rată de 5%.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, ar fi discutat o propunere revizuită de 3,5% cheltuieli pentru apărare, cu 1,5% dedicat altor măsuri legate de securitate, care va fi introdusă la Summitul de la Haga din iunie. Dragone a confirmat că se discută despre acțiuni, dar a fost mai puțin specific cu privire la calendarul implementării acestora sau la ce ar trebui să finanțeze banii suplimentari.
În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, precizează MApN.