Oficial rus: Rusia nu va renunța la Crimeea, acceptă sancțiunile și nu va cere ridicarea lor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2021 - 18:28
Ministrul adjunct rus de Externe Aleksandr Pankin / Foto: tehrantimes.com

Sancţiuni împotriva Rusiei vor exista în continuare, întrucât, atât timp cât Crimeea este parte a Rusiei, Moscova rămâne sub sancţiuni şi nu va cere ridicarea lor, a afirmat ministrul adjunct rus de Externe Aleksandr Pankin, vorbind în cadrul unor audieri în Duma de Stat.

SHARE

„Să fim realişti: regimul de sancţiuni va rămâne pentru totdeauna. Este clar că nu vom renunţa la Crimeea. Iar, dacă Crimeea este a Rusiei, atunci sancţiunile rămân cu siguranţă pentru totdeauna”, a spus responsabilul diplomatic rus, invitat să se exprime asupra „minimizării influenţei sancţiunilor asupra domeniilor politic şi economic ale Federaţiei Ruse”.

În opinia lui Aleksandr Pankin, scopul sancţiunilor este 'să slăbească unitatea poporului rus' şi 'să marginalizeze ţara pe arena internaţională'. Aceste restricţii sunt 'nelegitime', creează o 'atmosferă toxică' şi au fost introduse 'din motive discutabile', a spus Pankin.

Citește și: Scandalul gunoiului din Sectorul 1: Poliţia Locală a amendat Romprest cu 160.000 de lei

Moscova va aduce la cunoştinţa celor care instituie sancţiuni că aceste restricţii dăunează Occidentului

Referitor la posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, Aleksandr Pankin a indicat că sectorul economic şi financiar au 'lansat deja lucrări serioase pentru transferul plăţilor în monede naţionale şi introducerea unor sisteme de plată' alternative în cazul în care va fi necesar.

Prin intermediul unor cercuri interesate, Moscova va aduce la cunoştinţa celor care instituie sancţiuni că aceste restricţii dăunează Occidentului însuşi, a declarat ministrul adjunct.

Citește și: Semnal de alarmă: biodiversitatea din Mediterana s-a „prăbușit” în ultimii 30 de ani

La 31 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat convingerea că Banca Rusiei se pregăteşte în eventualitatea deconectării Federaţiei Ruse de la sistemul SWIFT. La sfârşitul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţinea că Rusia va găsi rapid un înlocuitor sistemului SWIFT dacă acesta se va dovedi nefiabil.

Moscova „ţine la sertar” mai multe măsuri de represalii

În plus, a spus Pankin, Moscova 'ţine la sertar' mai multe măsuri de represalii în cazul unor noi sancţiuni, potrivit OpenMedia.

SUA şi UE au început să instituie sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, pe fondul conflictului din estul Ucrainei început în acelaşi an. Ulterior, restricţii economice şi sancţiuni ţintite - extinse în repetate rânduri - au vizat persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, oligarhi şi responsabili ruşi, în urma acuzaţiilor de imixtiune în alegerile prezidenţiale din SUA, de otrăvire a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agent neurotoxic de tip Noviciok în Marea Britanie, dar şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu o substanţă similară considerată armă chimică, de atacuri cibernetice etc.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.