OFICIAL Gruparea Proud Boys, susținătoare a lui Trump, pe lista organizațiilor teroriste în Canada

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.02.2021 - 09:41
Foto: news.ro

Gruparea americană de extremă-dreapta Proud Boys a fost declarată în mod oficial organizație teroristă în Canada, fiind adăugată pe o listă care include al-Qaeda, ISIS și al Shabab, informează The Washington Post.

SHARE

Proud Boys a fost recunoscută ca „entitate teroristă”, astfel că guvernul poate pune sechestru pe proprietăţi şi alte bunuri care au legătură cu gruparea şi instituţiile financiare sunt obligate să raporteze privind proprietatea grupării.  

Proud Boys, importantă parte a mişcării supremaţiei albe din Statele Unite, are susţinători în Canada. Fondatorul ei, Gavin McInnes, a crescut în ţara vecină SUA.

„Proud Boys este formată din filiale semi-autonome localizate în Statele Unite, Canada şi internaţional. Gruparea şi membrii ei au încurajat în mod deschis, au planificat şi condus activităţi violente împotriva celor despre care cred că se opun ideologiei lor şi convingerilor lor politice”, a transmis Public Safety Canada într-un comunicat, informează news.ro.

Citește și:

Liderul grupării extremiste Proud Boys, fost informator al forţelor de ordine americane

Mai mulţi membri ai Proud Boys au fost arestaţi în legătură cu actele violente din 6 ianuarie de la Capitoliul american, când numeroşi susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Congresului pentru a oprit certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Cu câteva luni înainte, în timpul unei dezbateri dintre Biden şi Trump, moderatorul Chris Wallace a insistat ca fostul preşedinte să conteste Proud Boys. Trump a vorbit în schimb despre Antifa, asociaţie anti-fascistă, spunând că totul e o problemă „de stânga”.

Proud Boys se caracterizează ca organizaţie „şovinistă vestică”, dornică să folosească violenţa pentru a-şi promova idealurile naţionaliste, islamofobice, transfobice şi misogine, potrivit Anti-Defamation League, organizaţie non-profit care urmăreşte grupările extremiste.

Membri ai Proud Boys au mărşăluit la mitingul din 2017 Unite the Right din Charlottesville (Virginia) şi s-au organizat anul trecut împotriva mişcării Black Lives Matter. 

Celelalte 12 grupări adăugate listei de entităţi teroriste au legături cu supremaţia albă, cu nazismul, al-Qaeda şi cu Stat Islamic.

Atomwaffen Division, grup neo-nazist cunoscut ca National Socialist Order fondat în 2013, în SUA, a fost inclus pe listă, la fel şi The Base şi The Russian Imperial Movement.

Ministrul pentru Siguranţa Publică, Bill Blair, a declarat: „Extremismul violent nu îşi are locul în Canada. Canadienii pot avea încredere în munca pe care agenţiile noastre o fac zilnic pentru a menţine comunităţile în siguranţă faţă de orice formă de extremism violent”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.