Oficial chinez: Beijingul respectă „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor"

DE Daniel Toșa | 18.03.2022 - 11:12
Oficial chinez: Beijingul respectă „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor"/FOTO: ft.com

Înaintea convorbirii Biden- Xi, un oficial chinez afirmă că Beijingul respectă "suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, în fața reporterilor, potrivit CNN.

SHARE

Declarația survine înaintea unei convorbiri telefonice între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping, care se așteaptă să se concentreze asupra invaziei Rusiei în Ucraina.

"China susține întotdeauna respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, respectarea scopurilor și principiilor Cartei ONU, acordarea de importanță preocupărilor legitime de securitate ale tuturor țărilor, sprijinirea tuturor eforturilor care conduc la soluționarea pașnică a crizei și promovarea discuțiilor de pace și ameliorarea situației umanitare", a declarat Zhao.

"Poziția Chinei este deasupra bordului, corectă, obiectivă și de necontestat".

Citește și: Armata Rusiei a distrus 90% din orașul Mariupol și au ucis mii de civili

De la întâlnirea din februarie dintre Xi și președintele rus Vladimir Putin, China a vorbit despre "parteneriatul său fără limite" cu Rusia.

Oficialii americani spun că Rusia a cerut Chinei sprijin militar și economic pentru a-și duce războiul neprovocat din Ucraina și că Beijingul și-a arătat deschiderea de a ajuta Moscova. Atât Rusia, cât și China au negat aceste acuzații.

Citește și: Pentagon: Armata rusă își va intensifica atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina

SUA au indicat că China va plăti un preț economic dacă sprijinul său pentru Rusia va depăși retorica.

"SUA ar trebui să reflecteze serios asupra rolului său în criza ucraineană, să își asume responsabilitățile care i se cuvin și să ia măsuri concrete pentru a ușura situația și a rezolva problema, în loc să pună gaz pe foc și să mute conflictul pe seama altora", a mai spus el.

Zhao a declarat că Ucraina are nevoie de alimente mai degrabă decât de arme, iar trimiterea de asistență militară de către SUA în această țară nu va aduce pacea.

Convorbirea are loc într-un potențial moment de cotitură pentru relațiile dintre Statele Unite și China. Oficialii Casei Albe urmăresc cu îngrijorare crescândă parteneriatul în devenire dintre Xi și Putin, iar răspunsul Chinei la invazia Rusiei în Ucraina s-a dovedit a fi îngrijorător pentru observatorii occidentali.

Oficialii Casei Albe au declarat că se așteaptă ca această convorbire să devină intensă; o întâlnire preliminară între consilierii celor doi lideri s-a întins pe durata a șapte ore la începutul acestei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te