Ofensiva Ucrainei va fi probabil un proces lent și costisitor. Linia frontului este vastă

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.06.2023 - 15:07
fensiva Ucrainei va fi probabil un proces lent și costisitor - Foto: Profimedia Images

Ofensiva Ucrainei va fi un proces lent și costisitor. Unul din motivele pentru care lucrurile vor sta aşa e şi că linia frontului este vastă. Peste 1.000 km lungime. Spre comparaţie, distanţa Carei - Negru Vodă, pe autostrada Soarelui, este de 875 km.

SHARE

Ştiinţa militară spune că o armată aflată în ofensivă, care lovește inamicii aflaţi în defensivă, pe poziţii, ar trebui să înceapă cu baraje aeriene, urmate de un asalt terestru, care avansează sub aparatele zburătoare, care deschid calea.

Ofensiva Ucrainei, probabil un proces lent și costisitor

Ucraina nu a avut această opțiune. Lipsite de o forță aeriană robustă, trupele Kievului încearcă o operaţiune, pe care puțini militari moderni ar îndrăzni să o pună în teren.

Anume, să disloce trupele ruse, care au petrecut luni de zile săpând și pregătindu-se pentru atacul telegrafiat al Ucrainei.

Eșecurile timpurii ale ucrainenilor sunt un semn că ofensiva lor va fi o criză lungă și mortală, nu o repetare a retragerii trupelor rusești, în regiunea de nord-est a Harkovului, la sfârșitul verii trecute, conform The Wall Street Jlournal.

Citeşte şi: Ucraina face progrese în Regiunea Zaporojie, în timp ce Rusia fură cerealele fermierilor ucraineni

„Va fi întotdeauna dificil”, a spus Rob Lee, membru senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă. Forțele ruse „se pregătesc de multă vreme. Ele au învățat din greșelile lor, la Harkov”.

Lupta care se desfășoară acum este mai curând o bătălie a pregătirii. Ambele părți, de la jumătatea anului trecut, au adunat arme, trupe și poziții defensive, pentru ceea ce știau că va fi un moment esențial.

Ucraina a strâns de la aliații săi occidentali arme și muniţii avansate, în valoare de miliarde de dolari.

Citeşte şi: Ucraina a spart baricada rusă. Peste 100 de km pătrați de teritoriu, eliberați în regiunea Zaporojie

Între timp, Moscova a chemat peste 200.000 de soldați, a săpat tranșee și a pregătit poziții de tragere, pentru a-i opri pe ucraineni.

Cel mai important, trupele ruse au răspândit potențial milioane de mine terestre, unele amplasate de rachete care aruncă mine, lansate cu lansatoare mobile.

O unitate ucraineană care transporta echipamente avansate americane și europene, la începutul acestei luni, a intrat cu mașina într-unul dintre acele câmpuri minate, care a oprit mai multe tancuri și vehicule blindate de luptă.

Avans întrerupt

Alte unități s-au confruntat cu atacuri aeriene, de la elicopterele și rachetele rusești, lansate atât din aer, cât și de la sol.

Confruntați cu eșecuri, în atacurile acestea de sondare, comandanții ucraineni au întrerupt în multe locuri avansul, pentru a reevalua tacticile folosite pe câmpul de luptă.

Cel puțin unele dintre vehiculele avariate au fost recuperate, au spus oficialii. Lipsită de superioritate aeriană, Ucraina a căutat să degradeze capacitatea forțelor ruse, de a lupta lovind proviziile și centrele de comandă și control, cu ​​lovituri la distanță lungă, cel mai recent folosind rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de britanici.

Lovirea nodurilor ruseşti

Kievul a folosit tactica cu mare succes anul trecut, folosind lansatoare de rachete Himars, fabricate în SUA, cu rază mai scurtă de acțiune, pentru a lovi nodurile rusești și a submina puterea de luptă a trupelor.

La sfârșitul anului trecut, Ucraina a eliberat orașul Herson, din sud, după ce a distrus în mod metodic liniile de aprovizionare rusești și sprijinul pentru luptătorii ru;i, care ar putea fi întăriți doar prin poduri vulnerabile.

Herson era ulnerabil, din cauya poziției sale aflate la confluența a două râuri, care înconjurau forțele rusești acolo. Chiar și așa, asediul a durat luni de zile, pentru a reuși. Țintele ucrainene de astăzi nu sunt la fel de predispuse la atac, precum a fost Herson, ceea ce crește complexitatea problemei, pentru Kiev.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te