Românii care locuiesc și lucrează în Germania trebuie să se supună regulilor și legilor acestei țări. Astfel, în fiecare an trebuie să își declare veniturile la fel cum ar face în România.
Cine ratează termenul limită, se poate trezi cu penalități mari.
Obligații privind taxele și impozitele pentru românii din Germania. Noile termene limită
Pentru mulți angajați, depunerea declarației fiscale este una dintre cele mai neplăcute sarcini ale anului. Cei care ratează termenele limită importante riscă suprataxe și alte consecințe.
Iată care sunt noile termene limită pentru impozitul din 2025 trebuie respectate:
Următoarele se aplică declarației fiscale pe anul 2024: Persoanele care trebuie să depună declarația fiscală trebuie să depună acum declarația fiscală la administrația fiscală până la 31 iulie 2025. Dacă este pregătit de un consultant fiscal, termenul limită este prelungit până la 30 aprilie 2026.
Cea mai importantă schimbare: Din cauza pandemiei de coronavirus, administrațiile fiscale au acceptat termene limită mai lungi pentru anii 2020-2023. Acestea nu se mai aplică acum, așadar autoritățile fiscale revin la termenele limită obișnuite de depunere.
Obligații privind taxele și impozitele pentru românii din Germania. Noile termene limită - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: O nouă obligație pentru românii care trăiesc în Germania. Ce decizie ia guvernul?
Cine trebuie să depună o declarație fiscală?
Nu toți cetățenii sunt obligați să depună declarație fiscală. Totuși, în unele cazuri este absolut necesar. Conform administrațiilor fiscale din Renania de Nord-Westfalia, angajații sunt supuși obligațiilor fiscale în următoarele cazuri:
Dacă este înregistrată alocația pentru impozitul pe venit (cu excepția sumelor forfetare pentru persoanele cu dizabilități, alocațiile pentru urmași și alocațiile pentru copii)
Pentru venituri fără deducere fiscală din salarii peste 410 euro pe an (de exemplu, venituri din chirii)
După primirea de indemnizații de înlocuire a salariului scutite de impozite de peste 410 euro (indemnizație de șomaj, indemnizație de șomaj temporar etc.)
Când se utilizează combinația claselor de impozitare III și V sau IV cu factorul
Dacă există mai mulți angajatori cu clasa de impozitare a VI-a în același timp
După primirea unei plăți compensatorii cu aplicarea „regulii cincimii”
Citește și: Românii din Germania pot avea salarii mai mari. Ce document trebuie să depună urgent?
Depunerea declarației fiscale: Caracteristici speciale pentru persoanele care desfășoară activități independente și fermieri
Persoanele care desfășoară activități independente, meseriașii și cei care desfășoară activități în agricultură și silvicultură trebuie să depună o declarație fiscală dacă venitul lor total depășește deducerea fiscală de bază. Aceasta a fost, de asemenea, majorată și este următoarea pentru 2024:
- Persoane fizice: 11.784 euro
- Cupluri căsătorite și parteneri de viață înregistrați: 23.568 euro
Pentru exploatațiile agricole și silvice cu un exercițiu financiar diferit (1 iulie - 30 iunie), termenul de depunere expiră la șapte luni de la începerea noului exercițiu financiar, adică la 31 ianuarie a anului următor .
Declarație fiscală depusă prea târziu? Aceste penalități se aplică dacă depășiți termenul limită
Mulți angajați amână depunerea declarațiilor fiscale luni de zile. Dacă nu aveți toate documentele la un loc, veți rata rapid termenul limită de depunere. Dacă declarația fiscală este depusă cu întârziere, fără motiv, se pot aplica diverse consecințe:
Taxă de întârziere
Evaluarea impozitului de către biroul fiscal
Determinarea ratei dobânzii
amendă penală
Termenul limită ratat pentru declarația fiscală: Cum să obțineți o prelungire
Oricine poate deja prevedea că va rata termenul limită de depunere a declarației fiscale pentru anul 2024 poate raporta acest lucru la administrația fiscală. În cazuri excepționale, este posibilă o prelungire a termenului limită.
Potrivit Finanztip , poate dura până la patru luni, cu condiția să fi depus cererea la timp. Totuși, o prelungire de o lună nu este de obicei o problemă.
Mulți angajați amână depunerea declarațiilor fiscale luni de zile - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: Vești bune pentru românii din Germania. Salariul minim garantat ar putea crește la nivel record
Pentru a face acest lucru, angajații și ceilalți contribuabili trebuie să depună o justificare scrisă și să propună o nouă dată de depunere. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este online prin intermediul „Elster”, software-ul fiscal al autorităților fiscale germane. Totuși, nu există dreptul la o prelungire.
Depunerea unei declarații fiscale voluntare: Cetățenii au la dispoziție 4 ani
Cei care nu sunt obligați să depună o declarație fiscală pot depune în continuare una în mod voluntar. Conform autorităților fiscale din NRW, există un termen limită de patru ani pentru acest lucru. Voluntarii au termen până la 31 decembrie 2028 pentru a depune declarația pe 2024.
Contribuția voluntară este deosebit de utilă dacă cetățenii așteaptă o rambursare a impozitelor. Portalul online „Elster” oferă posibilitatea depunerii declarațiilor fiscale gratuite. Există, de asemenea, câteva instrumente plătite care vă permit să completați și să verificați declarația fiscală în format de interviu. De obicei, aici se calculează dacă este de așteptat o rambursare sau o plată suplimentară, scrie ruhr24.de.
La data de 31 decembrie 2024, erau înregistrați oficial 909.756 cetățeni români rezidenți în Germania.