O turistă gravidă a murit în Portugalia. Nicio maternitate nu a primit-o pentru a-i acorda asistență

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.08.2022 - 10:56
Turista a făcut stop cardiac în timpul transgerului ei între două spitale

Ministrul portughez al sănătăţii, Marta Temido, a demisionat marţi, la câteva ore după ce au apărut informații potrivit cărora o turistă însărcinată a murit după ce i-a fost refuzată internarea într-o maternitate, din cauza lipsei de spaţiu.

SHARE

Femeia de 34 de ani a suferit un stop cardiac în timpul transferului între două spitale publice. Lăudată pentru gestionarea crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19, Marta Temido, în vârstă de 48 de ani şi în funcţie din 2018, devenise unul dintre cei mai populari membri ai executivului socialist al premierului Antonio Costa.

Dar recent, Temido a fost ţinta criticilor dure din partea opoziţiei şi a reprezentanţilor îngrijitorilor din cauza dificultăţii spitalelor de a asigura funcţionarea serviciilor în această vară, din lipsă de medici.

Cea mai recentă polemică a fost provocată luni de vestea morţii unei turiste însărcinate, o femeie de 34 de ani sosită recent din India, victimă a unui stop cardiac în timpul transferului între două spitale publice din Lisabona din cauza lipsei de spaţiu în serviciile de neonatologie.

Copilul femeii a fost salvat în urma unei operații de cezariană de urgență, au spus autoritățile. A fost deschisă o anchetă cu privire la moartea femeii.

Citește și: VIDEO Contraofensivă de proporții a Ucrainei în sud. Rușii pierd 500 de soldați pe zi

"Ministrul sănătăţii, Marta Temido, şi-a prezentat astăzi demisia prim-ministrului întrucât consideră că nu mai este în măsură să îşi poată păstra postul", a declarat cabinetul într-un comunicat laconic transmis presei în noaptea de luni spre marţi. "Nu anticipam această schimbare", a reacţionat prim-ministrul în faţa presei, scrie Agerpres.

Numirea succesorului său "nu va fi rapidă", a adăugat Costa, spunând că o va face abia săptămâna viitoare, după o vizită în Mozambic.

Demisia intervine într-un moment deosebit de delicat în care ea trebuia să finalizeze o reformă majoră a serviciului public de sănătate în zilele următoare.

Principalul partid de opoziţie de centru-dreapta a declarat că plecarea dnei Temido este "prea târzie", în timp ce l-a acuzat pe Costa că este principalul responsabil pentru "dezastrul Serviciului Naţional de Sănătate".

"Schimbarea miniştrilor fără schimbarea politicii nu ne va ajuta cu nimic", a reacţionat Blocul de Stânga (extrema stângă), care continuă să denunţe lipsa investiţiilor în serviciul public de sănătate.

Citește și: VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson

În ciuda majorităţii absolute câştigate de socialişti la alegerile legislative anticipate din ianuarie, Costa, care a ajuns la putere în 2015 datorită sprijinului stângii radicale, se luptă să dea un nou suflu executivului său.

Pe lângă Temido, şi alţi miniştri au fost implicaţi în ultimele luni în polemici, precum ministrul infrastructurii, Pedro Nuno Santos, sau ministrul finanţelor, Fernando Medina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te