O treime din căldură se pierde prin țevile vechi ale rețelei de termoficare. Bucureșteanul plătește

DE Daniel Toșa | 31.10.2022 - 09:22
O treime din căldură se pierde prin țevile vechi ale rețelei de termoficare. Bucureșteanul plătește - FOTO: Facebook/Nicusor Dan

Puțin peste o treime din căldură din rețeaua de termoficare a Bucureștiului se pierde din cauza țevilor vechi și deteriorate care nu au mai fost schimbate de zeci de ani.

SHARE

„Pierderile reale de căldură din reţeaua primară, punctele termice şi reţelele de distribuţie aferente acestora, în anul 2021, au fost de 36,77%. Pierderile reale de căldură pentru sistemul alimentat din centralele termice au fost de 9,72%.

0 primă concluzie a acestei analize este faptul ca în perioada 2018-2021 pierderile de energie termica în reţeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic fumizată din reţeaua de transport a scăzut cu 12,81%.

Dat fiind volumul de energie tranzitat, nivelul pierderilor este ridicat şi conduce la efecte negative din punct de vedere tehnic şi economic. Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc reţeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecinţa majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc (1.813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) şi deteriorarea izolaţiei clasice a conductelor.

Citește și: Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021

Alte cauze pot sa fie o supradimensionare a reţelelor faţă de consumurile actuale, dar şi o lipsă a sistematizării reţelei”, se arată în Bilanţul termoenergetic pe conturul instalaţiilor de transport si distribuţie a energiei termice, operate de către Compania Municipala Termoenergetica Bucureşti SA  pentru anul 2021, document realizat la solicitarea Termoenergetica de către o companie care este auditor energetic autorizat de Ministerul Energiei. 

Pierderi de agent termic se înregistrează nu doar în reţeaua primară, ci şi în cea secundară, unde de asemenea se produc frecvent avarii. 

Citește și: HARTA Pe unde va trece trenul care va înconjura, dar va avea și stații în interiorul Bucureștiului

„Pierderile de energie termică în reţeaua secundară aferentă PT au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic fumizată pentru încălzire şi apă caldă de consum a scăzut cu 12, 77%.

Principala cauză a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc reţeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecinţa majora fiind numărul mare de avarii ce se produc (1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) şi deteriorarea izolaţiei clasice a conductelor, amplasate exclusiv in subteran”, precizează documentul citat. 

„Pentru reducerea pierderilor de energie înglobate în pierderile masice/valorice, precum şi a celor prin radiaţie şi convecţie, se recomandă demararea programului de reabilitare a reţelelor termice primare prin înlocuirea acestora cu conducte preizolate prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor”, mai arată bilanţul, potrivit News.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te