O țară din Europa își pregătește cetățenii de război cu Rusia. „Este o situație foarte gravă”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.01.2024 - 14:44
Vladimir Putin - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Vladimir Putin - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

O țară din Europa își pregătește cetățenii de război cu Rusia. Spectrul unui conflict cu armata comandată de Vladimir Putin, de la Kremlin, stârnește tot mai multă preocupare într-unul dintre statele din nordul continentului care, încă, nu a aderat la NATO.

SHARE

O țară din Europa își pregătește cetățenii de război cu Rusia. „Spectrul unui conflict extins ce s-ar răspândi pornind de la cel din Ucraina naște preocupări și îngrijorări într-una dintre cele mai importante state din Scandinavia.

Astfel, ministrul suedez al apărării a lansat un apel prin care cere populației să fie pregătită și pentru un astfel de scenariu sumbru.

O țară din Europa își pregătește cetățenii de război cu Rusia. „Să fim pregătiți”

Cei mai importanți actori din domeniul securității, inclusiv ministrul suedez al apărării civile Carl-Oskar Bohlin și comandantul-șef al țării, Micael Bydén, sunt de acord că Suedia s-ar putea confrunta în curând cu un război și au făcut apel la o rezistență sporită, inclusiv în rândul populației civile.

În contextul în care se așteaptă ca Suedia să adere la NATO în 2024 și în contextul mai larg al războiului purtat de Rusia în Ucraina, ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, și-a îndemnat concetățenii să se pregătească pentru război la conferința Folk och Försvar din Sälen.

Bohlin și-a exprimat îngrijorarea că modernizarea sistemului suedez de protecție civilă nu se face suficient de repede și a îndemnat pe toată lumea, de la manageri și consilieri locali până la cetățeni privați, să ia măsuri.

Citește și: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

„Mulți au spus-o înaintea mea, dar permiteți-mi să o spun cu forța funcției mele - ar putea fi un război în Suedia”, a spus ministrul, conform euractiv.com.

El a adăugat că sensibilizarea trebuie să se traducă în acțiuni practice.

De asemenea, ministrul suedez a făcut o paralelă cu Ucraina, care a înfruntat o invazie rusă la scară largă cu o „reziliență totală”, în opinia sa.

„Un astfel de efort poate fi făcut suficient de rapid doar dacă marea majoritate a oamenilor sunt conștienți de situație și înțeleg care este miza", a mai spus Bohlin.

Comentând luni, la postul suedez de televiziune SVT, opinia lui Bohlin, comandantul forțelor armate suedeze, generalul Micael Bydén, a declarat că este de acord cu cele spuse de ministru.

„La nivel individual, trebuie să te pregătești din punct de vedere mental”, a spus Bydén. 

El a adăugat că: „Este o situație foarte gravă, iar claritatea de ieri a fost inconfundabilă. Acum este vorba de a trece de la cuvinte și înțelegere la acțiune”.

În timp ce Bydén a subliniat investițiile și eforturile semnificative făcute în ultimii ani pentru a consolida securitatea Suediei, până în punctul în care capacitatea de apărare a țării este mult mai puternică, el a mai spus că, cu cât mai repede Suedia devine membru cu drepturi depline al NATO, cu atât mai bine.

Citește și: Ucrainenii se confruntă cu realitatea sumbră a unui război prelungit cu Rusia

„Speranța nu este o strategie pe care să construiești planuri, dar speranța trebuie să existe. Nu este vorba doar de tristețe și de tristețe”, a adăugat Bydén.

„Priviți știrile din Ucraina și puneți-vă întrebări simple: Dacă acest lucru se întâmplă aici, sunt pregătit? Ce ar trebui să fac? Cu cât sunt mai mulți oameni care s-au gândit, s-au gândit și s-au pregătit, cu atât mai puternică va fi societatea noastră”, a mai spus el.

Agenția suedeză pentru situații civile neprevăzute (MSB) are acum sarcina de a ajuta autoritățile și companiile esențiale și critice pentru război să își consolideze organizarea în timp de război.

Guvernul suedez dorește, de asemenea, să realizeze o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită securitatea aprovizionării cu produse de sănătate.

Suedia a solicitat anul trecut să adere, alături de Finlanda, la NATO, dar procedura a fost, deocamdată, blocată de Turcia. Totuși, se speră ca în 2024 acest proces să se finalizeze cu bine.

Citește și: Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei, fără teritoriile ocupate de Rusia

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te