Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei, fără teritoriile ocupate de Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.11.2023 - 20:19
Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei - Foto: Profimedia Images

Un fost secretar general al NATO a înaintat o propunere, ca Ucraina să se alăture NATO, dar fără teritoriile ocupate de Rusia.  Anders Fogh Rasmussen a lucrat odinioară alături de Andrei Yermak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

SHARE

În special înaintea ultimului summit NATO, de la Vilnius, din acest an, care s-a încheiat fără nici o invitație pentru Ucraina, să se alăture.

Cei doi discută din nou pe larg despre locul Ucrainei într-o nouă arhitectură de securitate europeană, inclusiv unele întrebări practice, legate de gradul de aderare a Ucrainei la NATO.

Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei

Rasmussen, care a fost secretar general al NATO între anii 2009 și 2014, a insistat că un plan pentru aderarea parțială a Ucrainei nu va însemna o înghețare a conflictului, ci va marca în schimb o hotărâre de a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să adere la alianța defensivă vestică.

NATO urmează să organizeze summit-ul pentru cea de-a 75-a aniversare la Washington, vara viitoare, iar problema viitoarei aderări a Ucrainei va fi cu siguranță un subiect major.

Conducerea Ucrainei a fost dezamăgită când, sub presiunea SUA și a Germaniei, NATO, la summitul din acest an, a emis o declarație, în care spunea că Ucrainei i se va oferi o invitație, atunci când condițiile o vor permite, respingând efectiv cererea Ucrainei de a primi o promisiune de aderare, la o anumită dată.

Citeşte şi: VIDEO Rusia trece la contraofensivă în Ucraina. Sunt 40.000 de soldați ruși în jurul Avdiivka

În schimb, relația Ucrainei cu NATO a fost pusă pe tapet, prin înființarea unui consiliu Ucraina-NATO și printr-un acord, prin care membrii NATO, în mod bilateral, ar oferi Ucrainei garanții de securitate. Rasmussen a spus că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou, anul viitor:

„A sosit momentul să facem următorul pas și să emitem o invitație pentru Ucraina, să se alăture NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură europeană de securitate, în care Ucraina se află în inima NATO”.

Cei care susțin aderarea Ucrainei la NATO au fost împiedicați de imposibilitatea ca unei țări aflate în război să i se ofere calitatea de membru, deoarece, în temeiul clauzei de autoapărare colectivă a articolului 5 al NATO, toate statele membre NATO sunt obligate să contribuie la apărarea activă a țării atacate. Aderarea la NATO a întregii Ucraine acum ar fi de fapt o notificare către Rusia, de către NATO, că e pe cale să intre în război, conform The Guardian.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă startul negocierilor de aderare la UE cu Rep. Moldova și Ucraina

Prin excluderea din teritoriul NATO, deținut de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-NATO ar fi redusă, susține Rasmussen. Rasmussen a negat că această mișcare ar îngheța conflictul, cedând teritoriul ucrainean Rusiei.

El a spus: „Credibilitatea absolută a garanțiilor Articolului 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean, adic[ în interiorul NATO, și ar face astfel forțele ucrainene să meargă în prima linie, spre regiunea ocupat[”.

El a spus: „Pentru ca Articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar către Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi rezolvată printr-un răspuns”. El a spus că, în anumite privințe, propunerea este similară cu impunerea unei zone de excludere a zborului Rusiei, astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete în orașele ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te