NYT: Contraofensiva de primăvară, testul suprem pentru Ucraina în fața Rusiei și a Occidentului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.04.2023 - 13:26
Contraofensiva de primăvară, testul suprem pentru Ucraina în fața Rusiei și a Occidentului - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Ucraina este pregătită pentru o contraofensivă decisivă de primăvară, însă depășirea pierderilor și menținerea motivației trupelor obosite de război vor fi cele mai severe teste pentru națiunea aflată la nord de România.

SHARE

Potrivit The New York Times, noua contraofensivă ucraineană va fi un test al capacității armatei ucrainene de a reînarma și reconstitui batalioanele, păstrând în același timp motivația și abilitățile de manevră care au dat un avantaj trupelor sale în cele trei contraofensive anterioare.

NYT: Contraofensiva de primăvară, testul suprem pentru Ucraina în fața Rusiei și a Occidentului

"Succesul Ucrainei în bătăliile din câmpiile sud-estice ar arăta lumii puterea militară în declin a Federației Ruse, ar atenua îngrijorările că războiul s-a instalat într-un "impas" și, cel mai probabil, i-ar încuraja pe aliații Ucrainei să înarmeze și să finanțeze în continuare Kievul în război", scriu jurnaliștii.

Potrivit NYT, viitoarea contraofensivă va fi o provocare foarte serioasă pentru Ucraina.

"Ofițerii ucraineni vor trebui să coregrafieze atacuri de artilerie, infanterie și vehicule blindate care să se prăbușească prin tranșeele, capcanele tancurilor și câmpurile minate rusești.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

În sud, unitățile rusești au construit poziții defensive de când au fost împinse din regiunea Kherson în noiembrie. Tancurile occidentale sofisticate, cu o mai bună capacitate de supraviețuire și putere de foc, vor fi esențiale în dezrădăcinarea acestor poziții", precizează NYT.

„Ucraina ar putea face din Rusia o putere militară slăbită în Europa de Est”

Evelyn Farkas, directorul Institutului McCain, a declarat că Ucraina este capabilă să provoace pierderi armatei ruse care ar putea avea consecințe geopolitice de anvergură, dacă va obține arme și va pregăti trupele la timp.

"Ucraina ar putea face din Rusia o putere militară slăbită în Europa de Est, cu puține pârghii în negocierile pentru a pune capăt războiului", a declarat Evelyn Farkas.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Ea a spus că oamenii "își imaginează doar ceea ce văd acum", dar multe s-ar putea schimba odată cu afluxul pe linia frontului a noului armament occidental și a zecilor de mii de soldați ucraineni care s-au antrenat în Ucraina și în Europa.

Succesul greu de garantat

Cu toate acestea, NYT notează că succesul Forțelor Armate ale Ucrainei este greu de garantat, deoarece aliații nu se grăbesc să furnizeze arme, iar soldații au fost nevoiți să se mulțumească cu cursuri intensive de tactici de asalt.

Armamentul și echipamentul militar pentru a sparge liniile de tranșee și a traversa câmpurile minate sosesc în Ucraina, deși rămâne neclar dacă în cantitate suficientă.

Publicația scrie că este probabil ca Ucraina să lovească în sud.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

O împingere de aproximativ 80 km peste stepă, de la actualele linii de front până la orașul ocupat Melitopol, ar împărți teritoriul deținut de Rusia în două zone, ar tăia liniile de aprovizionare și ar pune artileria ucraineană în raza de acțiune a bazelor rusești din Crimeea.

În același timp, notează jurnaliștii, moralul luptătorilor ucraineni, care în cea mai mare parte a războiului a fost mai bun decât cel al inamicului, "devine mai mult o provocare".

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

În zeci de interviuri recente acordate NYT, soldații aflați pe poziții în apropiere de Bakhmut sau care ies din focul luptelor de stradă pentru scurte pauze și-au exprimat consternarea față de amploarea violenței și a morții.

Se reface unitatea de elită Azov

Jurnaliștii americani descriu unul dintre cele mai izbitoare exemple de reconstrucție militară: Ministerul de Interne reconstituie unitatea decimată Azov, ai cărei soldați activi au fost toți uciși, răniți sau capturați în asediul de la Mariupol și în reținerea de la oțelul Azovstal din primăvara anului trecut. Alții au murit într-o explozie la o cazarmă de prizonieri de război ruși din Olenivka.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Recent, recruții Azov au petrecut cinci săptămâni pentru a stăpâni abilitățile de bază ale soldaților.

Pentru a se asigura că doar cei mai motivați soldați ajung în unitatea de asalt Azov, recruții au posibilitatea de a alege: după terminarea cursului de pregătire, ei pot decide să rămână la bază sau să meargă în luptă.

Citiți întreaga analiză pe The New York Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te