Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Nu vor putea candida la alegerile din R. Moldova membrii grupărilor criminale

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.10.2023 - 16:27
Nu vor putea candida la alegerile din R. Moldova - Foto: Foto: Flickr/Parlamentul Republicii Moldova
Nu vor putea candida la alegerile din R. Moldova - Foto: Foto: Flickr/Parlamentul Republicii Moldova

Autorităţile nu vor accepta ca "grupările criminale să continue să submineze procesele democratice" în Republica Moldova, a declarat premierul moldovean Dorin Recean, în deschiderea şedinţei cabinetului de miniştri.

SHARE

Totul - în contextul adoptării deciziei CSE, afirmând că autorităţile vor interveni prompt şi hotărât ori de câte ori va fi necesar.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a stabilit criteriile cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie şi posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative, la Curtea de Apel.

Nu vor putea candida la alegerile din R. Moldova

"Curtea Constituţională a decis individualizarea criteriilor de restricţionare a drepturilor unor cetăţeni, inclusiv de a participa la alegerile locale.

Am observat că grupările criminale s-au bucurat că va exista un vid legislativ şi asta le va permite să-şi perpetueze efortul de a submina procesele democratice, de a frauda alegerile.

Ei, iată, nu le-a ieşit. Prin decizia CSE de astăzi dimineaţă au fost stabilite criterii care nu le vor permite acestor grupări criminale să exploateze vidul legislativ", a declarat Recean.

Citeşte şi: Deputata pro-rusă din Partidului Șor, Marina Tauber, reținută pe aeroportul din Chişinău

Ca urmare a deciziei CSE, parlamentul de la Chişinău se va întruni pe parcursul zilei într-o şedinţă plenară pentru a completa Codul Electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reţinute de Curtea Constituţională.

Preşedintele forului legislativ moldovean, Igor Grosu, a declarat că instituţiile statului - Inspectoratul General al Poliţiei, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratura Generală - vor prezenta informaţii cu privire la persoanele care cad sub incidenţa acestor criterii.

Comisia Electorală Centrală, în baza acestei informaţii, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenţi electorali şi o va prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menţionate în calitate de concurenţi electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat, a indicat el.

Citeşte şi: Soarta oligarhului fugar Ilan Şor a fost decisă. Ce a votat Parlamentul Republicii Moldova

"Aceste decizii ale organelor electorale pot fi contestate la Curtea de Apel Chişinău, în termen de o zi de la data adoptării hotărârii. Aceste reglementări sunt deja efective prin decizia CSE din 4 octombrie.

Organele electorale au obligaţia să se conformeze imediat noilor prevederi. Nu vom admite ca grupările criminale să fraudeze alegerile", a precizat Grosu.

Magistraţii Curţii Constituţionale (CCM) au declarat în 3 octombrie drept neconstituţional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral, care restricţiona participarea la alegerile locale generale a reprezentanţilor fostului partid "ŞOR", declarat neconstituţional, conform Agerpres.

Miza pe fostul Partid "ŞOR"

Amendarea Codului Electoral în acest sens a fost propusă şi votată de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), în Parlament. Conform deciziei CCM, membri din conducerea ex-partidului "ŞOR" au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum şi la cele care vor fi organizate în Republica Moldova în următorii cinci ani.

Deputata fostului partid "ŞOR" Marina Tauber, care candidează la alegerile locale ca independent pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi, a salutat decizia CCM şi şi-a îndemnat colegii de partid (declarat neconstituţional) să participe la scrutin, dacă doresc.

Calendar

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 6 octombrie este termenul-limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaţilor.

După depunerea actelor pentru înregistrare, consiliul electoral de circumscripţie respectiv efectuează sau refuză înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri, transmite Moldpres.

Campania electorală va începe la 6 octombrie pentru toţi candidaţii înregistraţi şi va dura până pe 3 noiembrie. Alegerile locale generale vor avea loc în Republica Moldova în data de 5 noiembrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te