Noul virus, ”langya”, asemănător cu coronavirusul, descoperit în China. Chițcanii, răspunzători

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.08.2022 - 18:35
Virus - Foto: Profimedia

Medici au confirmat apariţia unui nou virus în China - ”langya” -, care se transmite de la animale la om şi care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus.

SHARE

Medici au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei. Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simţeau obosite, tuşeau, şi-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greaţă, dureri de cap şi vomitau. Ele aveau antecedente de contact cu animale.

Citește și: Nicușor Dan: La fiecare gigacalorie, bucureşteanul plăteşte 350 şi noi plătim 510. Prețul nu crește

Potrivit ultimelor informaţii raportate de către auutorităţile sanitare, acest virus este întru totul nou şi nu a mai infectat oameni până în prezent. El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii - virusul hendra şi virusul nipah.

Veştile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.

Citește și: VIDEO Belarus, exerciții militare cu Rusia. Se pregătește invadarea Moldovei

Henipavirusul este clasat la nivelul 4 de securitate, deoarece prezintă o rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit unor cercetători, citaţi în New England Journal of Medicine, chiţcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenţi ai viruslui langya, potrivit news.ro.

Chiţcanul este un animal insectivor care seamănă cu şoarecele, cu botul alungit, ochi mici şi urechi ascunse în blană. Bolile zoonotice - transmisibile de la animal la om - devin o problemă tot mai mare de sănătate mondială.

Citește și: Donald Trump acuză că FBI-ul i-ar fi plasat dovezi în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago

Mai mulţi factori provoacă apariţia unui număr mare de astfel de virusuri - de exemplu SARS-CoV-2, Zika şi Ebola. Este vorba despre distrugerea habitatelor naturale . consumul şi comerţul cu specii sălbatice şi modificările climatice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.