Nouă polemică post-Brexit între Londra și Bruxelles: UE, acuzată de „naţionalism vaccinal”

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 10.03.2021 - 23:01
S-a iscat o nouă polemică între Londra și Bruxelles/FOTO: Getty

O nouă polemică s-a iscat marţi între Londra şi Bruxelles, de data aceasta pe tema exportului de vaccinuri împotriva COVID-19, cele două părţi făcându-şi reciproc reproşuri. Londra a dezmințit că ar fi impus o "interdicţie totală asupra exportului de vaccinuri".

SHARE

Astfel, ministrul de externe britanic Dominic Raab a dezminţit o afirmaţie a preşedintelui Consiliului European Charles Michel, potrivit căruia Londra a impus o "interdicţie totală asupra exportului de vaccinuri", potrivit dpa.

Într-o postare pe blog, Michel a apărat noul regulament privind exportul de vaccinuri în cadrul Uniunii Europene - care permite statelor UE să blocheze exporturile dacă consideră că obligaţia contractuală a unei companii faţă de blocul comunitar nu a fost respectată - arătând spre SUA şi Marea Britanie.

"Sunt şocat când aud acuzaţii de 'naţionalism vaccinal' la adresa UE", s-a arătat revoltat preşedintele Consiliului European.

Citește și: 4.500 de euro pe lună pentru fosta șefă a DIICOT, vinovată de închiderea dosarului „10 august”

„Faptele nu mint. Marea Britanie şi SUA au impus o interdicţie totală la exportul de vaccinuri sau la componente de vaccin produse pe teritoriul lor. Dar Uniunea Europeană, regiunea cu cea mai mare capacitate de producţie a vaccinului în lume, a instituit doar un sistem de control al exportului de doze produse în UE", a menţionat Michel.

Polemică între Londra şi Bruxelles pe tema exportului de vaccinuri

Conform noilor reguli, Italia a blocat recent exportul în Australia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca fabricat pe teritoriul său.

Citește și: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control

Londra a negat însă rapid acuzaţiile că ar fi introdus o interdicţie în acest sens. "Guvernul britanic nu a blocat exportul nici măcar a unui singur vaccin împotriva COVID-19. Orice referire la o interdicţie de export din Marea Britanie sau orice fel de restricţii privind vaccinurile sunt complet false", a afirmat un purtător de cuvânt al executivului britanic.

"Această pandemie este o provocare globală, iar o colaborare internaţională privind dezvoltarea de vaccinuri continuă să fie parte integrantă a răspunsului nostru", a spus purtătorul de cuvânt menţionat într-o declaraţie scrisă.

UE, acuzată de „naționalism vaccinal”

Într-un mesaj trimis preşedintelui Consiliului European marţi seara, ministrul de externe britanic a căutat "să pună lucrurile în ordine", potrivit British Press Association.

"Orice referire la o interdicţie de export din partea Marii Britanii sau la orice restricţii privind vaccinurile sunt complet false", a insistat el, potrivit PA, care adaugă că un reprezentant al delegaţiei UE la Londra a fost convocat la o discuţie pe această temă, potrivit Agerpes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te