Nou desant american în Europa. Ce armament și câți soldați aduce SUA pentru a apăra continentul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.06.2022 - 11:19
Trupe americane de la Fortul Bragg din Carolina de Nord, la plecarea spre Europa/ Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor adăuga apărare antiaeriană în Germania și Italia, vor înființa o garnizoană permanentă a armatei în Polonia și vor staționa nave de război suplimentare în Spania, a anunțat miercuri președintele Joe Biden, în timpul summit-ului NATO de la Madrid.

SHARE

Corpul V al Armatei SUA cu cartierul general în Polonia va deveni permanent și o nouă brigadă rotativă va opera din România, oferind armatei un impuls în regiunea strategică a Mării Negre, a declarat Biden.

În Polonia, postul avansat al Corpului V va fi un cartier general de garnizoană cu un batalion de sprijin pe teren alocat, potrivit Pentagonului. „Aceste forțe – primele forțe permanente ale SUA de pe flancul estic al NATO – ne vor îmbunătăți capacitățile de comandă și control”, a spus Pentagonul într-un comunicat.

Unele dintre anunțurile lui Biden s-ar fi putut referi la planuri care erau deja în lucru, cum ar fi decizia de a plasa două escadrile F-35 în Regatul Unit. Dar adăugarea apărării antiaeriene în Germania și Italia pare a fi o măsură nouă. „Transmitem un mesaj inconfundabil că NATO este puternică și unită”, a spus Biden.


Nu a fost imediat clar dacă Biden intenționează să urce numărul total de escadrile F-35 din Regatul Unit de la două la patru, dar acest lucru pare puțin probabil. De asemenea, SUA vor crește numărul de distrugătoare de la Rota, Spania, de la patru la șase, lucru pe care comandanții din Europa l-au dorit de ani de zile, scrie publicația „Stars and Stripes”, într-o analiză preluată de Rador.

Adăugarea puterii de foc în Europa a fost o prioritate importantă pentru armată în ultimii ani, deoarece încearcă să readucă înapoi cel puțin unele dintre stocurile de arme care erau obișnuite în timpul Războiului Rece.

În Germania, Statele Unite vor staționa un cartier general al brigăzii de artilerie de apărare aeriană, un batalion de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, un cartier general al batalionului de sprijin pentru luptă și un cartier general al brigăzii de ingineri – adăugând în total 625 de militari, a spus Pentagonul.

Și în Italia va fi înființată o baterie de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cu 65 de militari.

Citește și: 

SURSE Modificări de taxe și impozite. Noi accize la alcool și tutun. TVA crește la restaurante

Șeful NATO: Aderarea Finlandei și Suediei va fi „extrem de rapidă”, în numai câteva săptămâni

Statele Unite vor îmbunătăți, de asemenea, desfășurarea rotativă în regiunea baltică, printr-un amestec de forțe blindate, aviație, apărare aeriană și operațiuni speciale, a spus Casa Albă. Angajamentul unei brigăzi suplimentare de armată în România înseamnă, de asemenea, că două astfel de unități vor funcționa acum în sistem rotativ în Europa. Armata are, de asemenea, o brigadă rotativă de tancuri cu sediul în principal în Polonia.

Anunțul lui Biden a pregătit scena miercuri, la Madrid, unde aliații au convenit asupra unui nou concept strategic care va servi drept ghid pentru alianță pentru următorul deceniu. Documentul, care numește Rusia principala amenințare de securitate a NATO, numește și China drept o nouă provocare pentru alianța militară occidentală.

Aliații sunt de acord cu o serie de mișcări care se concentrează pe întărirea apărării de-a lungul flancului estic, inclusiv creșterea dimensiunii forței de reacție rapidă de la 40.000, la 300.000 de soldați.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că se așteaptă ca Forța de Răspuns a NATO extinsă să fie operațională până anul viitor. Aliații vor conveni, de asemenea, să mărească dimensiunea mai multor grupuri de luptă multinaționale care operează de-a lungul flancului estic al alianței, unde va fi poziționat mai mult armament greu pentru un acces rapid în caz de criză.

„Ne aflăm în mijlocul celei mai grave crize de securitate cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Stoltenberg. „Și vedem că aliații sunt capabili să demonstreze unitate”.

Totuși, angajamentele NATO pentru creșterea trupelor în est ar putea fi sub unele așteptări. Statele baltice și Polonia au sperat la creșteri semnificative ale numărului de forțe staționate permanent în țările lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.