Norvegia se alătură țărilor ce trimit trupe în Ucraina. Kremlin: „Suntem în conflict direct cu NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.04.2024 - 19:12
Norvegia se alătură țărilor care trimit trupe în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Norvegia se alătură țărilor care trimit trupe în Ucraina. Kremlin: „Suntem în conflict direct cu NATO”. Ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a declarat că, pe termen lung, nu exclude desfășurarea de trupe în Ucraina.

SHARE

Norvegia se alătură țărilor care trimit trupe în Ucraina. Kremlin: „Suntem în conflict direct cu NATO”.

Ministrul a menționat că discuțiile privind potențiala desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina nu au fost de fapt despre unități de luptă pentru confruntare directă cu forțele ruse, ci mai degrabă despre sprijin, pregătire, consilieri militari, potrivit European Pravda.

Norvegia se alătură țărilor care trimit trupe în Ucraina. Kremlin: „Suntem în conflict direct cu NATO

Anunțul Norvegiei viine la scurt timp după cel al Finlandei. Ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, nu a exclus posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina în viitor, într-un interviu pentru Financial Times, după cum relatează European Pravda.

Valtonen crede că președintele francez Emmanuel Macron a făcut ceea ce trebuia atunci când a vorbit tranșant despre probabilitatea trimiterii de trupe în sprijinul Ucrainei.

În martie, Macron a declarat că o posibilă desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”. El a subliniat că, dacă un astfel de scenariu ar fi pus în aplicare, forțele franceze nu ar trece la ofensive împotriva Rusiei.

Celebrul teoretician militar american Edward Luttwak a anunțat că planurile Franței, Marii Britanii și țărilor scandinave de a trimite trupe în Ucraina sunt realiste și „artimetic inevitabile”.

Armata rusă o depășește deja numeric pe cea ucraineană, iar decalajul devine din ce în ce mai mare pe zi ce trece, scrie Luttwak, potrivit unherd.com.

Aceasta înseamnă că trupele Ucrainei vor fi împinse înapoi iar și iar, pierzând soldați care nu pot fi înlocuiți în acest proces.

Edward Luttwak: Țări NATO vor trimite trupe, este inevitabil

Această aritmetică forțează, inevitabil, țările NATO să trimită soldați în Ucraina, altfel vor trebui să accepte o „înfrângere catastrofală”.

„Britanicii și francezii, împreună cu țările nordice, se pregătesc deja în liniște să trimită trupe – atât unități mici de elită, cât și personal de logistică și de sprijin – care pot rămâne departe de front”, scrie Luttwak.

„Aceștia din urmă ar putea juca un rol esențial prin eliberarea soldaților ucraineni pentru reinstruire în roluri de luptă. Unitățile NATO ar putea, de asemenea, să-i scutească pe ucrainenii aflați în prezent în recuperarea și repararea echipamentelor avariate și ar putea prelua părțile tehnice ale programelor de formare existente pentru noii recruți.

 Acești soldați NATO s-ar putea să nu vadă niciodată câmpul de luptă – dar nu trebuie să o facă pentru a ajuta Ucraina să profite la maximum de propria sa forță de luptă limitată”.

În mod crucial, în condițiile în care China se apropie din ce în ce mai mult de un atac asupra Taiwanului, SUA nu pot oferi mai multe trupe decât cei 40.000 care se află deja în Europa. Astfel, o decizie importantă este în discuție pentru ceilalți membri NATO, în special pentru Germania, Franța, Italia și Spania.

„Dacă Europa nu poate oferi suficiente trupe, Rusia va prevala pe câmpul de luptă și chiar dacă diplomația intervine cu succes pentru a evita o dezamăgire completă, puterea militară rusă se va fi întors victorios în Europa Centrală”, scrie Luttwak.

„În acel moment, puterile vest-europene vor trebui să-și reconstruiască forțele armate, indiferent dacă le place sau nu, începând cu reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu. Poate că în acele circumstanțe, am putea chiar să asistăm la o izbucnire de nostalgie nucleară, retrăind în mod prostește iluzia că armele apocaliptice ar putea fi suficiente pentru a menține pacea.”

Citește și: Rusia amenință Franța: Veți avea probleme dacă trimiteți trupe în Ucraina. Parisul: Nu cerem ajutor

Rusia reacționează la stfel de „opțiuni” ale unor țări NATO, pentru că întreaga strategie de război la ora actuală se bazează pe atacurile în valuri care sufocă apărarea insuficientă a Ucrainei.

Și Rusia a atins o limită a recrutării, dar, totuși, este tot în avantaj numeric și este capital să păstreze acest atu.

Citește și: Țările NATO care nu alocă 2% avertizate că joacă „ruleta rusească”. România, sub media Alianței

Rusia și NATO se află acum în „confruntare directă”, a declarat Kremlinul, în ziua în care alianța militară condusă de SUA sărbătorește cea de-a 75-a aniversare, potrivit Daily Mail.

În timp ce liderii și diplomații NATO s-au adunat la Bruxelles pentru o ceremonie care marchează 75 de ani de existență a blocului de securitate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la Moscova: „De fapt, relațiile au alunecat acum la nivelul confruntării directe”.

„NATO a fost deja implicată în conflictul din jurul Ucrainei și continuă să se îndrepte către granițele noastre și să-și extindă infrastructura militară către granițele noastre”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te