Norvegia sare în ajutorul Ucrainei. Trimite avioane F-16 și permite vânzarea directă de arme

DE Adina Mutăr | 03.01.2024 - 17:22
Norvegia sare în ajutorul Ucrainei. Trimite avioane F-16 și permite vânzarea directă de arme - Foto: twitter.com/front_ukrainian

Norvegia sare în ajutorul Ucrainei. Trimite avioane F-16 și permite vânzarea directă de arme. Norvegia va trimite două avioane de luptă F-16 în Danemarca pentru a pregăti piloți ucraineni și permite companiilor din Apărare să vândă direct arme Kievului.

SHARE

Norvegia sare în ajutorul Ucrainei. Trimite avioane F-16 și permite vânzarea directă de arme, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

Acesta a precizat că  a trimis deja zece instructori în Danemarca pentru a ajuta la pregătirea piloților ucraineni, potrivit European Pravda.

Forțele Aeriene Norvegiene și-au înlocuit aeronavele F-16 cu avioane de luptă F-35 de generația a cincea.

Norvegia sare în ajutorul Ucrainei. Trimite avioane F-16 și permite vânzarea directă de arme

La 22 decembrie 2023, Olanda a înceaput pregătirile pentru livrarea primelor 18 avioane de luptă F-16 către Ucraina.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, au apărut rapoarte conform cărora primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea de bază cu Royal Air Force din Marea Britanie și acum învață să piloteze F-16 în Danemarca.

La 19 decembrie 2023, rapoartele sugerau că Franța se va alătura pregătirii piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale începând din 2024.

La 13 noiembrie 2023, România a deschis un centru de instruire pentru piloții F-16 în cooperare cu Olanda, care va pregăti și ucraineni.

Totodată, Parlamentul norvegian a decis să permită companiilor norvegiene din Apărare să vândă direct arme la Kiev, făcând o excepție de la propriile reguli.

Conform unei decizii parlamentare fundamentale din 1959, pe care Guvernul norvegian a respectat-o până acum cu strictețe, exportul de arme în țările în care au loc ostilități a fost interzis.

Citește și: Planul lui Putin pentru destabilizarea Europei. „Toate guvernele europene, schimbate” cu rusofili

Până acum, asistența militară acordată Forțelor Armate ale Ucrainei a ocolit această interdicție și a furnizat arme sub formă de donații sau prin vânzări către intermediari.

Guvernul norvegian anunță că țara va continua să urmeze această decizie, o excepție fiind făcută doar pentru Kiev și numai în legătură cu „urgența de securitate” din Europa.

Citește și: Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeea. Vrea să scufunde toate navale și submarinele

Norvegia este deja unul dintre cei mai mari cinci donatori pentru Ucraina, după Statele Unite, Germania și Marea Britanie.

„Această schimbare înseamnă că protejăm interesele fundamentale ale politicii de apărare și securitate pentru Norvegia împreună cu aliații noștri. Guvernul folosește o serie de instrumente pentru a facilita rolul important al industriei de apărare în situația actuală a politicii de securitate”, a declarat ministrul Apărării Bjorn Arild Gram.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te