Netanyahu și Putin au marcat bazele iraniene din Siria ce vor fi mutate la 80 de kilometri de Israel

DE Adina Mutăr | 13.09.2019 - 20:37

Marcarea bazelor iraniene din Siria pentru a fi mutate la o distanțată de 80 de kilometri de granița cu Israelul a durat aproape cinci ore din programul premierului israelian Benjamin Netanyahu petrecut la Soci săptămâna aceasta în compania președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

SHARE

La deliberările intense au fost prezenți, alături de premierul israelian, consilierul pe securitate națională, Meir Ben-Shabbat, șeful serviciilor de informații ale IDF, generalul Tamir Hayman și șeful Operațiuni, generalul Aharon Havilah.

Israelienii au petrecut o oră și jumătate cu Serghei Șoigu și trei ore cu Putin.

În ultimele săptămâni, Putin s-a concentrat pe redistribuirea forțelor iraniene în Siria, retrăgându-le la peste 80 de kilometri de granița cu Israelul, de unde nu mai reprezintă o amenințare.

Putin a luat în considerare poziția lui Netanyahu și a lui Trump de a fi eliminate forțelor militare iraniene din Siria, ceea ce ar putea constitui o punte pentru cooperare politică și militară cu SUA.

Președintele rus consideră că o cooperare militară în Siria, unde Trump se arată interesat doar de prezența iraniană, va ajuta Rusia să-și consolideze poziția. Iar Netanyahu, bun prieten cu președintele american și partener în loviturile pe care le-au dat pozițiilor iraniene din Siria și Irak, îl va ajuta în crearea punții Moscova-Washington.

În ultima vreme, forțele ruse din Siria, în baza ordinelor președintelui Putin, au împins brigăzile iraniene Al Qods și milițiile șiite pro-iraniene din baze pe o rază de 80 m de granița israeliană.

Prin urmare, Putin își respectă promisiunea față de Trump, făcută la Helsinki în iulie 2018.

Agenția Debka scrie că Putin a amânat acest angajament timp de 14 luni din cauză că anumite cercuri din Ministerul Apărării de la Moscova și eșaloanele superioare ale contingentelor rusești din Siria nu au fost de acord cu acest curs și s-au sustras ordinului său sub diverse pretexte.

De asemenea, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a fost puternic împotriva oricărei acțiunni împotriva Teheranului pe arena siriană.

Dar, în urmă cu câteva săptămâni, Putin și-a impus voința. Toate cererile iraniene către comandamentul rus pentru permisiunea de a muta soldații în baze în interiorul celor 80 de km de la granița cu Israel au fost respinse.

De asemenea, ofițerii ruși au anulat întâlniri cu omologii lor iranieni pentru a discuta despre desfășurarea forțelor iraniene în noile baze aeriene și navale care se ridică în Siria.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că „bazele aeriene și navale ruse de la Khmeimim în Latakia și portul Tartous vor fi modernizate pentru păstrarea și menținerea pregătirii de luptă a contingentului militar rus în Siria”, fără să numească și „aliați” care ar putea staționa în aceste baze. .

Putin a studiat timp de trei ore hărțile arătate de militarii israelieni, stabilind ce baze iraniene vor rămâne, unde și ce arme vor fi lăsați să utilizeze.

Întâlnirea Putin-Netanyahu, va fi urmată de un summit, la 16 septembrie, la Ankara, între președintele rus, Vladimir Putin, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și președintele iranian, Hassan Rouhani.

La aceasta, se va discuta despre linia de urmat în Siria, în special despre provincia nordică Idlib, singura care nu se află sub controlul regimului sirian și unde aviația rusească atacă din luna aprilie, generând un nou val de refugiați. Numai că Turcia nu a mai deschis granițele pentru aceștia.

„Idlib va fi în centrul atenției noastre la întâlnirea trilaterală de la Ankara. Vom discuta cu privire la punctele de monitorizare ale Turciei și lupta împotriva grupărilor teroriste, Ankara continuând  să coopereze cu forțele coaliției internaționale din Siria”, a precizat Erdogan.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te