Nervi întinși la maximum la Kremlin. MAE rus spune că a interceptat două drone ale SUA lângă Crimeea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.08.2023 - 11:05
Drona MQ-9 „Reaper” - Foto: Profimedia images

Ministerul rus al Apărării afirmă că a desfășurat două avioane de vânătoare pentru a intercepta un vehicul aerian fără pilot MQ-9 "Reaper" și RQ-4 "Global Hawk" al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în apropierea peninsulei Crimeea.

SHARE

Dronele au fost detectate de forțele ruse care monitorizau echipamentele care zburau deasupra părții sud-vestice a Mării Negre, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. 

MAE rus spune că a interceptat două drone ale SUA lângă Crimeea

Două avioane de luptă rusești au fost desfășurate pentru a evita o "posibilă încălcare a frontierei de stat" și pentru a "contracara orice recunoaștere radio-tehnică", a precizat ministerul apărării.

"Ca urmare a acțiunilor forțelor de apărare aeriană aflate în serviciu, UAV-urile de recunoaștere ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și-au schimbat traiectoria de zbor și au părăsit zonele în care se desfășurau recunoașteri aeriene", a precizat ministerul apărării.

Citește și: O dronă americană a ajuns până aproape de Soci, în Rusia. Activitate intensă în Marea Neagră

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn Garn, a declarat pentru CNN că SUA "vor continua să zboare în misiuni de rutină deasupra Mării Negre, așa cum permite dreptul internațional, pentru a asigura libertatea de navigație și de manevră în regiune".

Dronă americană prăbușită de avioanele rusești în Marea Neagră

O dronă  de recunoaștere care aparţinea forţelor militare SUA a fost  prăbuşită în luna martie 2023 în zona Mării Negre după ce ar fi fost lovită intenţionat de două avioane rusești în apele internaționale.

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești SU-27 și lovită de unul din acestea, a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

Citește și: VIDEO Momentul când drona Reaper, care a zburat din România, e doborâtă de ruși deasupra Mării Negre

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesionistă a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. 

La aproximativ 7.03 AM (08.03 ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale”,  au anunțat forțele aeriene americane într-un comunicat.

„De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, au transmis la acel moment autoritățile americane.

John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să nu mai zburăm sau să nu mai operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a spus Kirby pentru radiodifuzorul VOA, „atunci acel mesaj va eșua pentru că asta nu se va întâmpla”.

Imediat după incident, Moscova a transmis că avioanele sale nu au intrat în contact cu drona americană şi că aceasta s-a prăbuşti din cauza „manevrării bruşte, ulterior piloții care au provocat prăbușirea dronei americane au fost decorați la Kremlin 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te