NATO vrea să livreze arme Republicii Moldova. Rusia va monitoriza Chișinăul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.05.2022 - 15:50
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg/Foto: NATO.int

Moscova va monitoriza reacția autorităților de la Chișinău la posibilele livrări de arme ale NATO către Republica Moldova, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, citat de Agenția TASS.

SHARE

„Nu suntem atât de surprinși de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Dar vom fi cu ochii pe această reacție, pentru că Constituția Republicii Moldova precizează clar statutul său neutru”, a spus diplomatul, comentând declarațiile Marii Britanii despre posibilitatea livrării către R. Moldova de arme NATO. 

Rudenko a mai subliniat că o astfel de perspectivă ridică întrebări din partea rusă.

Citește și: Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin

Săptămâna trecută, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat pentru ziarul „Daily Telegraph” că aliații NATO discută problema ca nu numai Ucraina, ci și Moldova să fie înarmată conform standardelor alianței. Truss a răspuns afirmativ la întrebarea dacă presupusa amenințare militară a Rusiei la adresa Moldovei a fost motivul pentru aceasta.

La rândul ei, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că „nu vede garanții că neutralitatea consacrată în Constituția țării o va proteja”.

În replică, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a afirmat că o Moldovă neutră nu are nevoie de asistența militară a NATO, „pentru că oamenii ei nu vor să fie carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători”.

Citește și: Violenţe la o manifestaţie a opoziţiei: Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA

Potrivit sondajelor, majoritatea populației Republicii Moldova este împotriva aderării țării la NATO. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor constituționale, republica cooperează cu alianța din 1994, ca parte a unui plan individual de parteneriat.

În urmă cu câțiva ani, la Chișinău s-a deschis Biroul de legătură NATO, centrul de informare continuă să funcționeze. Planul de interacțiune cu NATO pentru anii 2022-2023, adoptat recent de Guvernul Republicii Moldova, relevă consolidarea capacităților de luptă ale armatei moldovenești cu asistența blocului militar, extinderea participării acestuia la misiunile de pace sub egida ONU, UE și OSCE.

De asemenea, evidențiază scopul realizării retragerii armatei ruse din Moldova și transformarea operațiunii de menținere a păcii cu participarea Căștilor Albastre ale Rusiei în Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internațional, la care se opune la Tiraspol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te