NATO își încordează mușchii, pentru a proteja Summitul de la Vilnius, de lângă Rusia şi Belarus

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.07.2023 - 19:10
NATO își încordează mușchii, pentru a proteja Summitul de la Vilnius - Foto: Profimedia Images
NATO își încordează mușchii, pentru a proteja Summitul de la Vilnius - Foto: Profimedia Images

NATO a transformat Vilnius într-o fortăreață apărată cu armament avansat, pentru a-l proteja pe președintele american Joe Biden și pe alți lideri ai Alianței, ce se vor reuni săptămâna viitoare, la 32 km de granița Lituaniei cu. aliatul Rusiei, Belarus.

SHARE

Șaisprezece aliați NATO au trimis un total de aproximativ 1.000 de militari, pentru a proteja summitul din 11-12 iulie.

NATO își încordează mușchii

Acesta va avea loc la doar 151 km (94 de mile) de Rusia însăși. Mulți oferă de asemenea sisteme avansate de apărare aeriană, care le lipsesc Ţările Baltice.

„Ar fi mai mult decât iresponsabil să avem cerul neprotejat, pe măsură ce Biden și liderii a 40 de țări sosesc”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Statele baltice Lituania, Estonia și Letonia, cândva sub conducerea Moscovei, dar făcând parte acum atât din NATO, cât și din Uniunea Europeană, din anul 2004, cheltui peste 2% din economiile lor pentru Apărare.

Citeşte şi: La Summitul de la Vilnius Ucrainei i se va promite o apropiere de NATO nu şi aderarea la alianţă

Este o pondere mai mare decât la majoritatea celorlalți aliați NATO. Dar, pentru regiunea cu o populație totală de aproximativ 6 milioane de oameni, acest lucru nu este suficient pentru a susține armate mari, pentru a investi în propriile lor avioane de luptă sau în apărarea aeriană avansată.

Germania a desfășurat 12 vehicule lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră sau avioane de război.

Spania a adus un sistem de apărare aeriană NASAMS, Franța trimite obuziere autopropulsate Caesar, Franța, Finlanda și Danemarca bazează avioane militare în Lituania, iar Regatul Unit și Franța furnizează capacități antidrone, conform Reuters.

Citeşte şi: Putin, KGB-ul și Lukașenko pregătesc asaltul asupra NATO chiar în ziua summitu-ului de la Vilnius

Polonia și Germania au trimis forțe de operațiuni speciale îmbunătățite cu elicoptere. Alții trimit măsuri pentru a face față oricăror potențiale atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Pentru Nauseda, efortul aliaților de a asigura siguranța aeriană în timpul adunării liderului înseamnă că NATO trebuie să înființeze urgent apărări aeriene permanente în statele baltice.

„Ne gândim la ce se va întâmpla după încheierea summitului și vom lucra cu aliații pentru a crea o forță rotativă pentru o protecție permanentă a aerului”, a spus el reporterilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te