NATO începe exercițiul nuclear Steadfast Noon, avertisment pentru Putin. ”Noi suntem gata!”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.10.2024 - 18:43

NATO începe exercițiul nuclear Steadfast Noon, ca avertisment pentru amenințările lui Putin. NATO își va începe exercițiul anual de pregătire nucleară, Steadfast Noon, săptămâna viitoare, a anunțat Alianța joi.

SHARE

NATO începe exercițiul nuclear Steadfast Noon, ca avertisment pentru amenințările lui Putin.

Secretarul general Mark Rutte a subliniat importanța pregătirii într-un peisaj global din ce în ce mai volatil.

Citește și: VIDEO Rusia a pus în mișcare complexul nuclear RS-24 Yars. Lovește la 12.000 km

„Într-o lume incertă, este vital să ne testăm apărarea și să ne consolidăm capacitățile, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a spus Rutte la Londra, după întâlnirile cu premierul britanic Keir Starmer și președintele ucrainean,  Volodimir Zelenski.

NATO începe exercițiul nuclear Steadfast Noon, ca avertisment pentru amenințările lui Putin

Exercițiul va avea loc pe fundalul unei retorici nucleare intense din partea președintelui rus Vladimir Putin, care a emis mai multe avertismente de când a lansat războiul împotriva Ucrainei în 2022.

Programat să înceapă luni, exercițiul va include 60 de avioane, inclusiv avioane de luptă F-35A și bombardiere B-52, din 13 națiuni NATO, potrivit USNews.

2.000 de militari vor participa la misiuni simulate ce implică focoase nucleare americane, deși nu vor fi folosite arme reale, au confirmat oficialii NATO.

Exercițiile de două săptămâni vor avea loc deasupra Mării Nordului și vor fi găzduite de Belgia și Olanda.

Citește și: NATO ridică problema punerii în prealertă a unor arme nucleare

Finlanda va participa săptămâna viitoare la un exercițiu major al armelor nucleare NATO, pentru prima dată de când țara a aderat anul trecut la alianța militară. Avioanele de luptă finlandeze F/A-18 sunt printre unitățile participante la exercițiu.

„Într-o lume incertă este vital să ne testăm apărarea și să ne întărim apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și este capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a declarat Rutte.

Citește și: VIDEO Rusia a pus în mișcare complexul nuclear RS-24 Yars. Lovește la 12.000 km

Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la potențialele consecințe nucleare de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Luna trecută, a declarat că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenționale și că Moscova va considera orice atac asupra ei susținut de o putere nucleară ca fiind un atac comun al Alianței.

„Căutăm să descurajăm orice adversar, și în principal Rusia, în mai multe moduri diferite, inclusiv descurajarea convențională”, a declarat Angus Lapsley, secretarul general adjunct al NATO pentru politica și planificarea apărării, la sediul NATO de la Bruxelles.

„Dar exercițiul Steadfast Noon a fost întotdeauna axat pe descurajarea nucleară”, 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te