NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin. Și-a găsit noi „tovarăși” de luptă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.04.2025 - 07:58
NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin. Cu cine se aliază? Secretarul general al NATO a declarat miercuri că este nevoie de a construi NATO „mai puternică, mai letală”, în fața provocările prea mari pentru ca oricare dintre aliați să le suporte singur.

SHARE

NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin. Cu cine se aliază?

SUA vor sări peste întâlnirea în format Ramstein pentru prima dată, fiind un mesaj clar al Administrației Trump că nu mai acordă prioritate chestiunilor militare în cadrul NATO.

Șeful Pentagonului, Hegseth, nu va participa la întâlnirea  de la Bruxelles, nici în persoană, nici de la distanță și va fi trimis altcineva în locul lui, a anunțat Casa Albă.

NATO devine o alianță mai „letală” împotriva Rusiei lui Putin. Cu cine se aliază?

Pe fondul tensiunilor tot mai mari între SUA și aliații săi din NATO, inclusiv de ordin economic, după ce Trump a declanșat războiul comercial mondial, Alianța se orientează pe parteneri din regiunea Indo-Pacific -  Australia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă - cu care va aprofunda cooperarea, pentru a o face „din ce în ce mai puternică, mai echitabilă și mai letală”, a declarat Mark Rutte.

La 10 aprilie, la sediul NATO de la Bruxelles, va avea loc o nouă întâlnire a „Coaliției Voinței”,  găzduită de ministrul britanic al Apărării, John Healy, și ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, cu o zi înainte de întâlnirea în format Ramstein.

Marea Britanie se aliază cu Europa și propune un fond comun pentru achiziționarea și stocarea de arme, ceea ce este contra intereselor SUA, care doresc să rămână pe piața europeană a armelor.

„Ne adunăm într-un moment deosebit de crucial pentru securitatea noastră comună, cu provocări prea mari pentru ca oricare dintre noi să le suportăm singuri”, a declarat Mark Rutte la o conferință de presă înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO, care va avea loc în perioada 3-4 aprilie pentru a discuta despre cheltuielile de apărare și sprijinul pentru Ucraina.

Șeful NATO a subliniat că aliații se vor concentra pe consolidarea apărării lor colective, care este „fundamentul pe care a fost construită NATO și care rămâne prioritatea noastră numărul unu”.

El a menționat că, în timpul discuțiilor, aceștia se vor întâlni și cu partenerii cheie ai NATO, Ucraina, UE și partenerii din regiunea Indo-Pacific.

Cooperare în industria apărării între țări NATO și din Indo-Pacific

Rutte a subliniat că partenerii NATO și Indo-Pacific vor aprofunda cooperarea și o vor face „din ce în ce mai mult și mai practică, ceea ce înseamnă lucrul împreună pe probleme precum cooperarea industrială a apărării, schimbul de experiențe și opinii”.

Șeful NATO a reiterat că „sprijină pe deplin” eforturile întreprinse de SUA pentru a duce „războiul teribil” din Ucraina la un final just și de durată, precum și eforturile Regatului Unit, Franței și altora de a contribui la asigurarea unei păci durabile.

„Dar trăim într-o lume periculoasă. Trebuie să construim o Alianță mai puternică, mai echitabilă și mai letală”, a subliniat Rutte.

Miniștrii vor discuta despre modul în care Aianța poate produce mai mult de ambele maluri ale Atlanticului și de a facilita colaborarea, schimbul, inovația și parteneriatul „în moduri care ne avantajează pe toți”.

NATO nu ia în serios „declarațiile nebunești” ale lui Putin

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, consideră că declarațiile „nebunești” ale conducătorului rus Vladimir Putin și ale oficialilor ruși cu privire la un acord de pace cu Ucraina nu ar trebui luate prea în serios, deoarece fac parte din tactica de negociere a Rusiei.

„Veți auzi multe lucruri nebunești ieșind de la Putin și din Rusia, inclusiv cererile lor pentru un acord de pace sau orice altceva. Nu le-aș lua prea în serios. Desigur, trebuie să ne uităm mereu la asta și să reacționăm”, a declarat Rutte, potrivit European Pravda.

„Îl felicit pe președintele Trump pentru că a depășit blocajul, pentru că a pornit discuția, pentru că a obținut această încetare inițială a focului de 30 de zile asupra infrastructurii energetice, pașii făcuți cu privire la Marea Neagră. Desigur, sperăm la mai mult. Știu că administrația americană lucrează zi și noapte pentru a o duce la bun sfârșit", a declarat Rutte.

Însă Ucraina ș Rusia se acuză reciproc că au încălcat armistițiul, lovind în continuare infrastructura energetică, iar Putin a transmis deja că nu poate accepta planul de pace al lui Trump în forma actuală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te