NATO cere ca Rusia să se retragă complet din jurul Ucrainei. Putin nu are încredere în Zelenski

DE Adina Mutăr | 29.04.2021 - 22:44
Jens Stoltenberg cere retragerea completă din jurul Ucrainei/Foto: standard

Vorbind la o conferință de presă după întâlnirea cu premierul slovac, Eduard Heger, Jens Stoltenberg a declarat că salută reducerea tensiunilor în apropierea frontierei ucrainene-ruse, dar dorește ca Moscova să se retragă complet.

SHARE

Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „modelul comportamentului rus” și „lipsa de respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, reamintind Moscovei că NATO i-a cerut să pună capăt „tuturor desfășurărilor militare din Ucraina și din jurul acesteia”.

Citește și

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut o întâlnire lui Vladimir Putin

Putin dă cetățenie la un milion de proruși din Donbas. Acum este „îngrijorat” pentru ei

 

„Ne așteptăm, de asemenea, ca Rusia să se angajeze cu bună credință în procesul politic, deoarece doar prin negocieri putem găsi o soluție durabilă din punct de vedere politic la conflictul dintre Rusia și Ucraina”, a subliniat Stoltenberg, exprimând solidaritatea puternică cu guvernul ucrainean.

Întrebat despre recenta mișcare a Republicii Cehia de a expulza diplomații ruși, el a spus că alianța militară și-a exprimat solidaritatea cu guvernul ceh.

Rusia pretinde că şi-a retras trupele mobilizate la graniţa cu Ucraina

Deşi comandantul Flotei Nordului, Aleksandr Moiseev, a declarat că toate unităţile din subordinea sa au revenit de la exerciţii în unitățile permanente, agenţia de presă Interfax a transmis în urmă cu trei zile că două nave mari de desant ale Flotei Nordului - „Aleksandr Otrakovski" şi „Kondopoga" - au rămas în Marea Neagră după exerciţiile desfăşurate în apropierea Crimeii şi nu au pornit spre baza lor permanentă.

În acelaşi timp, Şoigu a declarat că tehnica şi echipamentele Armatei a 14-a de forţe combinate care urmează să participe la manevrele strategice de comandă "Zapad-2021" din toamnă rămân în regiunea Voronej şi nu vor fi retrase la locul lor permanent de dislocare deocamdată.

Serviciul pentru frontiera de stat din Ucraina a declarat la 28 aprilie că Rusia şi-a retras doar parţial trupele din Crimeea ocupată, iar cele mobilizate recent la graniţa de est a Ucrainei acolo au şi rămas, conform publicaţiei Ukrainska Pravda.

Kremlinul, îngrijorat de poziția lui Zelenski

Joi, Kremlinul a comunicat că vede în declarațiile președintelui Volodimir Zelenski de respingere a acordurilor de la Minsk drept poziția oficială a Ucrainei.

Declarațiile recente ale președintelui ucrainean despre necesitatea schimbării Formatului Normandia indică faptul că Kievul refuză să respecte acordurile de la Minsk, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

„Diferența fundamentală este că aceste declarații au fost făcute pentru prima dată la nivelul președintelui națiunii. Este dificil să le interpretăm altfel decât ca o confirmare că respingerea acordurilor de la Minsk nu mai este opinia personală a anumitor înalți oficiali din Ucraina”, a subliniat Zaharova.

„În acest caz, vorbim despre poziția oficială a Ucrainei, ceea ce este foarte deranjant. Dacă o astfel de abordare domină procesul de negocieri, cu greu ne putem aștepta la progrese în rezolvarea conflictului de la Donbas", a adăugat ea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te