NATO avertizează China împotriva „sprijinului militar direct” acordat Rusiei. Geoană: O linie roșie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.04.2023 - 13:15
NATO avertizează China împotriva „sprijinului militar direct” acordat Rusiei. Geoană: O linie roșie - Foto: Profimedia Images

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a avertizat că sprijinul direct și militar al Chinei în războiul ilegal și brutal al rușilor împotriva ucrainenilor ar depăși o limită care va avea consecințe negative asupra Beijingului.

SHARE

Împreună cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, președintele american și francez, Geoană a transmis un mesaj către liderii chinezi, spunând că susținerea militară directă în acest conflict ar fi o greșeală strategică foarte importantă.

NATO avertizează China împotriva „sprijinului militar direct” acordat Rusiei. Geoană: O linie roșie

El a subliniat că ajutorul acordat partenerilor este o chestiune diferită de sprijinul militar direct într-un război ilegal. Invitat la RTL, Geoană a subliniat speranța că liderii chinezi au înțeles acest mesaj important.

Toți liderii le-au spus chinezilor că, bineînțeles, au un parteneriat strategic fără limite cu rușii, dar susținând militar și în mod direct acest război brutal împotriva ucrainenilor, ar fi o linie de depășit care va avea consecințe", a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Șeful NATO salută discuția Xi-Zelenski, dar observă că Beijingul încă nu a condamnat invazia Rusiei 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „salută conversația dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul ucrainean Volodimir Zelenski”, care a avut loc miercuri, dar a remarcat că Beijingul încă nu a condamnat invazia Rusiei. 

"Salut convorbirea dintre președintele Zelenski și președintele Xi. Cred că este important, de asemenea, ca China să înțeleagă mai bine perspectivele ucrainene. Acest lucru nu schimbă faptul că China nu a fost capabilă să condamne războiul ilegal al Rusiei, invazia ilegală a Ucrainei", a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă la Luxemburg. 

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

"Aliații NATO și-au exprimat sprijinul ferm față de planul de pace al președintelui Zelenski, care include, desigur, respectarea deplină a integrității teritoriale a Ucrainei". 

Discuție istorică Zelenski - Xi Jinping

Xi și Zelenski au vorbit miercuri la telefon, în prima lor conversație cunoscută de la invazia Rusiei în Ucraina.

Zelenski, care și-a exprimat de mult timp interesul de a vorbi cu Xi, a declarat că a avut "o convorbire telefonică lungă și semnificativă" cu liderul chinez, care a durat o oră.

Citește și: VIDEO Exerciții NATO de apărare a țărmului la Năvodari. Soldații au simulat respingerea unui atac

"Am discutat o gamă completă de probleme de actualitate ale relațiilor bilaterale. O atenție deosebită a fost acordată modalităților de posibilă cooperare pentru stabilirea unei păci juste și durabile pentru Ucraina", a precizat Zelenski într-o declarație.

"Nu poate exista pace în detrimentul unor compromisuri teritoriale", a spus Zelenski.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe al Chinei l-a citat pe Xi spunându-i lui Zelenski că "respectul reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială este baza politică a relațiilor dintre China și Ucraina". Xi a reiterat, de asemenea, punctul de vedere al Beijingului potrivit căruia "poziția centrală" a Chinei cu privire la conflictul din Ucraina este de a "promova pacea și discuțiile", potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te