Temutele rachete Taurus, un vis interzis pentru Ucraina. Germania se teme să nu fie târâtă în război

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.02.2024 - 12:01
Temutele rachete Taurus, un vis interzis pentru Ucraina - Foto: Profimedia images

Temutele rachete Taurus, un vis interzis pentru Ucraina. Cancelarul german refuză să furnizeze rachete Taurus Ucrainei, de teamă ca țara sa să nu fie târâtă în războiul cu Rusia, în condițiile în care semnalele Occidentale sunt clare. Războiul Rusiei nu se oprește în Ucraina.

SHARE

Temutele rachete Taurus, un vis interzis pentru Ucraina. În ciuda infomațiilor apărute în presa germană referitor la faptul că Germania pregătește un „pachet secret” de ajutor militar pentru Ucraina, pachet care ar puta conține mult așteptatele rachete cu rază lungă de acțiune „Taurus”, cancelarul Olaf Scholz s-a opus ferm furnizării unor astfel rachete de croazieră Kiev, invocând riscul de a atrage Germania în conflict.

Temutele rachete Taurus, un vis interzis pentru Ucraina. Germania se teme să nu fie târâtă în război

„Germania este cel mai mare furnizor militar al Ucrainei din Europa. Și rămâne așa. Dar un lucru este sigur: nu vom participa la război, nici direct, nici indirect. Aceste două principii îmi ghidează toate deciziile", a declarat el.

Potrivit Focus, el le-a spus reporterilor că Berlinul "nu ar trebui să se lege... de obiectivele pe care le atinge acest sistem".

"Această clarificare este necesară. Sunt surprins că unii oameni nici măcar nu sunt afectați, că nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem poate duce la un fel de participare la război", a declarat Scholz.

Citește și: VIDEO Germania, gata să trimită Ucrainei racheta Taurus. Zboară sub radar. Distruge ținte la 500 km

Ucraina are nevoie de muniție pentru a ține piept Rusiei

Potrivit acestuia, ceea ce îi lipsește Ucrainei este muniția. El a adăugat că este "foarte supărat de lipsa de echilibru între ceea ce este cu adevărat necesar acum și dezbaterea despre acest sistem (Taurus)".

"Aceasta este o armă cu rază de acțiune extrem de lungă. Iar Germania nu poate egala ceea ce fac britanicii și francezii (prin furnizarea de rachete de croazieră) în ceea ce privește controlul țintelor și controlul țintelor asociate. Toți cei care au avut de-a face cu acest sistem înțeleg acest lucru", a declarat Scholz.

Citește și: Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €. S-a aflat din ce țară a cumpărat 120.000 de obuze

Franța și Marea Britanie au deja furnizat Ucrainei rachete de croazieră Scalp și Storm Shadow.

Anterior, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că țara sa are nevoie de rachete de croazieră Taurus pentru a se apăra împotriva Rusiei și că îngrijorările privind escaladarea războiului sunt nefondate.

Anterior, în Bundestag, nu au existat suficiente voturi pentru a trece o rezoluție introdusă de opoziție care cerea furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, potrivit Pravda.ua.

Citește și: Macron anunță „coaliția” pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina

Cât de puternică este racheta Taurus?

Proiectele Taurus ale Bundeswehr sunt concepute pentru a fi utilizate cu avioane Tornado sau Eurofighter, iar racheta, care a fost dezvoltată de compania europeană de rachete MBDA, ar trebui mai întâi să fie adaptată la avioanele de vânătoare utilizate de forțele aeriene ucrainene.

Racheta Taurus KEPD-350, pe care Germania ar putea să o trimită în Ucraina, este considerată a fi unul dintre cele mai moderne sisteme de armament folosite de armata germană, Bundeswehr.

Racheta are o lungime de 5 metri, cântărește 1,4 tone și este lansată din aer de către avioane de luptă. Apoi se deplasează cu o viteză de până la 1.170 de kilometri pe oră - adică aproape viteza sunetului - pentru a găsi o țintă care se poate afla la o distanță de până la 500 de kilometri

Această rachetă cu rază lungă de acțiune zboară la o altitudine de numai 35 de metri, ceea ce o face aproape imposibil de detectat de sistemele radar.

Cum își găsește Taurus ținta?

Taurus folosește patru sisteme de navigație independente pentru a se menține pe curs. Sistemul GPS susținut de sateliți este protejat împotriva încercărilor de bruiere a acestuia. Cu ajutorul a ceea ce se numește navigație cu referire la teren, Taurus scanează terenul și compară imaginile cu datele stocate anterior.

Racheta germană Taurus - Foto: Profimedia images

Cu ajutorul senzorilor de imagine, Taurul poate folosi poduri, râuri sau intersecții pentru a se orienta. Iar Taurus își determină poziția prin măsurarea constantă a propriei mișcări.

Taurus este folosit împotriva a ceea ce Forțele Aeriene Germane numesc "ținte de mare valoare", care ar include buncăre sau posturi de comandă din care trupele inamice controlează operațiunile. Racheta este capabilă să străpungă mai mulți pereți de beton armat. Când ajunge la țintă, racheta urcă abrupt și apoi lovește de sus, în picaj vertical.

Înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, o încărcătură explodează prin pereții exteriori ai buncărului. Acest penetrator metalic, care cântărește 400 de kilograme, folosește senzori pentru a măsura câtă rezistență trebuie să depășească. Taurus poate penetra mai multe etaje ale unui buncăr înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, potrivit dw.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te