VIDEO Germania, gata să trimită Ucrainei racheta Taurus. Zboară sub radar. Distruge ținte la 500 km

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.02.2024 - 10:02

Germania a pregătit un „pachet secret” pentru Ucraina, ce ar putea distruge ținte la 500 de km. Coaliția de guvernare din Germania a elaborat o propunere secretă pentru a furniza mai multe muniții, vehicule și sisteme de armament către Ucraina.

SHARE

Conform ziarului Bild, acest pachet de asistență ar putea include și temutele rachete Taurus.

Germania a pregătit un „pachet secret” pentru Ucraina, ce ar putea distruge ținte la 500 de km

Potrivit agenției DPA, un vot crucial asupra acestei propuneri va avea loc în Bundestag în cursul acestei săptămâni.

Chiar dacă proiectul de lege nu menționează explicit rachetele de croazieră Taurus,  se vorbește despre furnizarea unor sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și muniție necesară pentru a permite Ucrainei să efectueze atacuri precise asupra unor ținte strategice aflate la distanțe mari, în spatele liniilor agresorului rus.

Rachetele Taurus pot fi încadrate în această descriere, având capacitatea de a lovi ținte aflate la peste 500 de kilometri distanță.

Citește și: Expert în apărare german: „Războiul trebuie dus în Rusia. Cartierele lor generale trebuie distruse”

Franța și Marea Britanie au deja furnizat Ucrainei rachete de croazieră Scalp și Storm Shadow, însă dacă Germania va decide să trimită că rachetele Taurusîn Ucriana acesta ar putea fi cu adevărat mult mai eficiente în distrugerea țintelor din spatele frontului și chiar cruciale pentru asaltul asupra Crimeei.

Câte rachete Taurus ar putea livra Germania?

Între 150 și 300 din cele 600 de rachete Taurus ale Bundeswehr ar putea fi pregătite rapid pentru utilizare. Prețul unitar al acestora se ridică la aproximativ 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari).

Citește și: VIDEO Ucraina cere Aliaților "arma distrugătoare" care ar putea încheia rapid războiul cu Rusia

Proiectele Taurus ale Bundeswehr sunt concepute pentru a fi utilizate cu avioane Tornado sau Eurofighter, iar racheta, care a fost dezvoltată de compania europeană de rachete MBDA, ar trebui mai întâi să fie adaptată la avioanele de vânătoare utilizate de forțele aeriene ucrainene.

Cât de puternică este racheta Taurus?

Racheta Taurus KEPD-350, pe care Germania ar putea să o trimită în Ucraina, este considerată a fi unul dintre cele mai moderne sisteme de armament folosite de armata germană, Bundeswehr.

Racheta are o lungime de 5 metri, cântărește 1,4 tone și este lansată din aer de către avioane de luptă. Apoi se deplasează cu o viteză de până la 1.170 de kilometri pe oră - adică aproape viteza sunetului - pentru a găsi o țintă care se poate afla la o distanță de până la 500 de kilometri

Această rachetă cu rază lungă de acțiune zboară la o altitudine de numai 35 de metri, ceea ce o face aproape imposibil de detectat de sistemele radar.

Cum își găsește Taurus ținta?

Taurus folosește patru sisteme de navigație independente pentru a se menține pe curs. Sistemul GPS susținut de sateliți este protejat împotriva încercărilor de bruiere a acestuia. Cu ajutorul a ceea ce se numește navigație cu referire la teren, Taurus scanează terenul și compară imaginile cu datele stocate anterior.

Cu ajutorul senzorilor de imagine, Taurul poate folosi poduri, râuri sau intersecții pentru a se orienta. Iar Taurus își determină poziția prin măsurarea constantă a propriei mișcări.

Taurus este folosit împotriva a ceea ce Forțele Aeriene Germane numesc "ținte de mare valoare", care ar include buncăre sau posturi de comandă din care trupele inamice controlează operațiunile. Racheta este capabilă să străpungă mai mulți pereți de beton armat. Când ajunge la țintă, racheta urcă abrupt și apoi lovește de sus, în picaj vertical.

Înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, o încărcătură explodează prin pereții exteriori ai buncărului. Acest penetrator metalic, care cântărește 400 de kilograme, folosește senzori pentru a măsura câtă rezistență trebuie să depășească. Taurus poate penetra mai multe etaje ale unui buncăr înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, potrivit dw.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te