Theresa May a supraviețuit la limită moțiunii de cenzură

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2019 - 00:34
Theresa May Foto: Guliver/ Getty Images

Moțiunea de cenzură depusă de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, împotriva Theresei May nu a fost adoptată de Camera Comunelor. Scorul a fost extrem de strâns: 325 de voturi la 306.

SHARE

Potrivit ”„The Guardian”, imediat după anunțarea rezultatului votului, Theresa May a anunțat că dorește să înceapă discuțiile cu liderii partidelor de opoziție chiar din această seară, pentru a găsi o cale de urmat pentru ieșirea Marii Britanii din UE. 

Liderul laburist Jeremy Corbyn a precizat că nu dorește să înceapă discuțiile cu Theresa May până când aceasta nu va renunța la ideea unui Brexit fără acord.

O poziție similară au avut-o și Liberal- Democrații (Lib Dems). 

Ian Blackford, reprezentantul Partidului Național Scoțian (SNP), a anunțat că va participa la discuțiile convocate de May doar dacă pe masa tratativelor va fi organizarea unui al doilea referendum și prelungirea articolului 50 dincolo de 29 martie. 

Purtătorul de cuvânt al Theresei May le-a spus reporterilor că liderii Partidului Laburist, Liberal Democraților, SNP și Plaid Cymru au fost invitați să se întâlnească cu premierul britanic în această seară.

În ciuda insistenței lui Jeremy Corbyn, purtătorul de cuvânt a exclu posibilitatea ca May să renunțe la varianta unui Brexit fără acord: "Premierul a spus foarte clar că publicul britanic a votat să părăsească Uniunea Europeană”.

"Vrem să plecăm cu o înțelegere, dar este hotărâtă să respecte verdictul publicului britanic și anume să părăsească UE pe 29 martie anul acesta".

O sursă de numărul 10 a declarat Asociației Presei: "Ceea ce vorbim în seara asta este discuțiile la nivel de lider de partid între premier și numerele ei opuse în alte partide, dacă aceștia vor să accepte acest lucru".

La ora 22:00 GMT (0,00, ora României) este așteptată o nouă declarație de presă a Theresei May. 

--------------------------------------

UPDATE 15.00. Comisia Europeană a anunțat că Acordul referitor la ieșirea Marii Britanii dn Uniunea Europeană nu este negociabil, dar declaraţia politică anexată, cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit poate fi supusă modificărilor,  dacă Guvernul britanic este dispus să facă unele concesii, a precizat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al CE.

Ea a precizat că UE este dispusă să examineze o cerere de amânare a datei ieşirii Marii Britanii din UE, stabilită la 29 martie, însă Londra nu a făcut o asemenea cerere.

--------------------------------------

Partidul Conservator, formaţiunea condusă de Theresa May, şi DUP, partidul ultra-conservator nord-irlandez care sprijină guvernul, nu au niciun interes să ofere guvernarea Partidului Laburist. Marți seară, DUP şi mai mulţi deputaţi conservatori, care au votat împotriva acordului Theresei May, au anunțat că o susțin la moțiunea de cenzură. 

Marți, Jeremy Corbyn a apreciat că moțiunea le va permite membrilor Camerei Comunelor să se pronunțe asupra "incompetenței excesive a acestui guvern".

Inițiativa lui Corbyn este susținută de Partidul Național Scoțian(SNP), Liberal- Democrați, Plaid Cymru (Partidul Țării Galilor) și Verzi.

Premierul din umbră al Laburiștilor, John McDonnell, a declarat pentru BBC că se așteaptă să piardă votul. "După votul de ieri orice se poate întâmpla  în Parlament. Așteptăm negocierile pentru a vedea dacă există un compromis care poate fi atins".

El a precizat însă că Jeremy Corbyn nu a fost contactat pentru discuții de către Theresa May.

Votul asupra moțiunii de cenzură este programat pentru ora 19:00 GMT (21.00- ora României, n.red.). Dezbaterile vor începe cu șase ore înainte, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României). Începând cu ora 12.00 GMT (14.00, ora României) în Parlamentul de la Londra este programată ”Ora primului- ministru”, în care Theresa Maay răspunde întrebărilor parlamentarilor. 

Dacă moţiunea va fi adoptată, noul executiv trebuie format şi votat de parlament în maxim 14 zile. În caz de eşec, sunt convocate noi alegeri legislative nu mai devreme de 25 de zile lucrătoare.

Dacă Theresa May va supraviețui politic moțiunii de cenzură va trebui să prezinte, până cel târziu luni, ''un plan B'' pentru părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie.

Ea are mai multe opțiuni: să solicite Bruxellesul-ui noi negocieri, sau să ceară o amânare a datei Brexit-ului. Judecând după reacțiile lierilor britanici, dar și ale înalților ofiiali europeni, aceasta este varianta cea mai fezabilă.

Desigur, există și posibilitatea unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără un acord, situație în care economia și societatea din Marea Britanie ar fi serios afectate. 

Corespondentul politic al BBC, Iain Watson, susține că, dacă moțiunea pică, May va începe joi o serie de întâlniri cu "înalți parlamentari". El a precizat că premierul britanic intenționează să-și mențină "liniile roșii" în chestiunea Brexitului. În context, Guvernul mai a precizat că nu va întârzia sau revoca articolul 50.

EVOLUȚIA EVENIMENTELOR, ÎN FUNCȚIE DE VOTUL DE LA MOȚIUNEA DE CENZURĂ

(Sursa: BBC)

 

Liderul Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, a declarat pentru BBC: "Trebuie să găsim o modalitate prin care acest acord, sau o parte din el, sau un alt acord negociat să poată fi pus în practică cu Uniunea Europeană, astfel încât să putem respecta termenul de  29 martie. "

Citește și: 

BREXIT Lira se va prăbuşi, iar stocurile de alimente şi medicamente se vor micşora (I)

BREXIT. Evacuarea de la Dunkirk, varianta 2019 (II)

BREXIT. Zgomotul dinaintea furtunii (III)

BREXIT. Blocaj aproape total (IV)

Nigel Farage: Amânare și referendum nou

Fostul lider Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP) şi un promotor asiduu al Brexit-ului, Nigel Farage, consideră că Marea Britanie se îndreaptă spre o amânare a ieşirii din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 29 martie, şi spre un nou referendum, informează Reuters.

”Cred şi mă tem că ne îndreptăm spre un drum de amânare şi, probabil, da, un al doilea vot', a reacţionat miercuri Nigel Farage, la postul de televiziune Sky News.

Citește și: BREXIT. Parlamentul a respins acordul Theresei May. UE sugerează Londrei să suspende procesul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te