Moscova: Relatările Der Spiegel despre „Sindromul Havana” dăunează grav relațiilor ruso-germane

DE Adina Mutăr | 15.09.2021 - 21:05
„Sindromul Havana” dăunează grav relațiilor ruso-germane /foto: bbc

Orice dovadă a implicării Rusiei în incidentele ce au fost numite „Sindromul Havana” este absentă, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, considerând că articolele din Der Spiegel dăunează grav relațiilor ruso-germane.

SHARE

Publicarea a două articole în revista germană Der Spiegel despre așa-numitul „sindrom Havana” în rândul personalului ambasadei SUA la Berlin creează o imagine negativă în jurul Rusiei și dăunează relațiilor dintre Moscova și Berlin, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe care critică „o campanie anti-Rusia în mass-media germană.

Ministerul a menționat două articole în Der Spiegel despre posibile atacuri cu arme sonore asupra personalului ambasadei SUA la Berlin, ce ar fi implicat Rusia.

„Potrivit jurnaliștilor Der Spiegel care au fost ajutați de falsificatorii cunoscuți Bellingcat, țara noastră ar fi implementat un program secret al unei arme cu impact la distanță folosind unde periculoase (microunde, emisiuni micro și radio) pe ținte vizate prin intermediul dispozitivelor mobile. Se poate ghici că destinatarii vizați sunt angajații Ambasadei SUA în Germania, responsabili cu afacerile rusești, inclusiv cei implicați în cooperarea ruso-germană în materie de gaze și securitate cibernetică ", se arată în comunicat.

Citește și

Misteriosul sindrom „Havana” nu este demonstrat științific, susțin cercetătorii din Cuba

Cine s-ar afla în spatele atacurilor misterioase asupra unor oficiali americani

 

„Absurdul acuzațiilor îndreptate împotriva noastră nu deranjează deloc autorii articolelor. Aceștia încearcă să impună versiuni absolut imposibile cititorilor că serviciile de informații rusești au livrat cumva echipamentul către Germania, o țară NATO, și efectuează iradierea diplomatilor americani de acolo. Orice dovadă a implicării Rusiei în incidente este de asemenea absentă", a subliniat Ministerul de Externe.

„Fără nicio îndoială, aici vorbim despre o altă verigă din lanțul de acțiuni coordonate ale comunității mass-media occidentale, care acționează în interesul autorităților SUA pentru a crea o aură negativă în jurul Rusiei și a provoca un prejudiciu suplimentar relațiilor ruso-germane".

„Cântecul” greierilor

Diplomații SUA și ai Canadei au reclamat în ultimii ani simptome deranjante ce s-au instalat după un „zgomot” misterios, catalogate ulterior drept „atacuri acustice”.

Peste 40 de diplomați americani au fost afectați în Havana din noiembrie 2016.

Autoritățile americane au atribuit vina acestor incidente asupra Cubei. Havana a negat în mod repetat implicarea sa în incidentele cu diplomații americani.

În octombrie 2017, experții cubanezi au mai afirmat că SUA ar fi putut confunda cântecul greierilor cu „atacurile acustice”.

Experții occidentali nu au eliminat posibilitatea unor atacuri acustice, știut fiind că Rusia și China au făcut experimente în acest domeniu.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te