Moscova a extins „lista neagră” a oficialilor și cetățenilor UE care nu au voie să calce în Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.01.2022 - 08:57
Moscova a extins „lista neagră” a oficialilor și cetățenilor UE care nu au voie să calce în Rusia. / Foto: klm.com

Rusia a anunţat că a extins lista cu interdicţia de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la restricţiile impuse Moscovei de Bruxelles, fără a preciza numărul persoanelor vizate sau numele acestora, relatează Reuters.

SHARE

„Partea rusă a decis să extindă lista reprezentanţilor statelor membre şi instituţiilor UE cărora li s-a interzis intrarea în Rusia pe bază de reciprocitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia a inclus pe lista neagră şefii unor companii militare private europene, unii membri ai serviciilor de securitate, parlamentari europeni şi alţi oficiali care sunt „personal responsabili de promovarea de politici antiruseşti”, se spune în comunicat.

Potrivit DPA, interdicţiile de intrare par să fie legate de sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei din cauza anexării Crimeei în 2014.

Citește și: Biden sună mobilizarea: „Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO”

UE ''deplânge'' interdicţia de intrare în Rusia pentru mai mulţi oficiali europeni

Uniunea Europeană "deplânge" decizia Rusiei de a impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni, un nou episod din criza diplomatică acută din jurul Ucrainei, notează AFP.

Diplomaţia rusă a anunţat la sfârşitul zilei că interzice intrarea în Rusia pentru şefii unor companii militare private europene, unii membri ai serviciilor de securitate, parlamentari europeni şi alţi oficiali care, în opinia sa, sunt "personal responsabili de promovarea de politici antiruseşti".

"UE deplânge decizia autorităţilor ruse", a răspuns un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-un comunicat.

Citește și: Efectele în cascadă ale invadării Ucrainei de către Rusia

"Această decizie este lipsită de justificare legală şi transparenţă" şi va suscita un răspuns adecvat, a adăugat el.

Ministerul rus de Externe a precizat că măsura sa vizează şi "companii militare private europene care operează în diverse regiunii ale lumii", sugerând că este un răspuns la sancţiunile europene impuse în decembrie asupra activelor legate de grupul paramilitar rus Wagner.

Acest controversat grup este acuzat de statele occidentale, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, că realizează operaţiuni clandestine de destabilizare în numele Moscovei în ţări aflate în conflict, ca Ucraina şi unele state africane.

Acest ping-pong diplomatic legat de sancţiuni continuă într-un moment în care occidentalii au ameninţat Rusia cu un răspuns strategic "masiv" şi coordonat dacă va declanşa un atac în Ucraina vecină, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te