Moldova se teme de intensificarea războiului hibrid în contextul alegerilor: „Suntem o țintă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.02.2024 - 19:52
Moldova se teme de intensificarea războiului hibrid în contextul alegerilor: „Suntem o țintă” - Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/ Profimedia Images

Republica Moldova se teme de intensificarea războiului hibrid în contextul alegerilor din țară. Ministrul de Externe moldovean a avertizat că Rusia va continua războiul hibrid și în 2024.

SHARE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a avertizat marți, într-un interviu în exclusivitate acordat jurnalistului Alexandru Rotaru, pentru Digi24, că Rusia va continua războiul hibrid și în 2024, un an important pentru țara mică de peste Prut, în care cetățenii urmează să-și aleagă un nou președinte pro-european și să voteze pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendum.

Moldova se teme de intensificarea războiului hibrid în contextul alegerilor: „Suntem o țintă”

Cu toate acestea, el a dat asigurări că instituțiile statului sunt pregătite să facă față oricăror provocări care ar putea veni din partea Rusiei în următoarea perioadă. 

„Cu siguranță Republica Moldova rămâne o țintă a Federației Ruse și în contextul alegerilor prezidențiale pe care îl avem și referendumul despre integrare europeană. Vedem deja de ceva vreme încercări de a stabiliza situația, de a promova narative care sunt împotriva interesului național și al cetățenilor Republicii Moldova”, spune Mihai Popșoi.

Citește și: O țară NATO vrea să trimită soldați pe frontul din Ucraina: „Rusia nu trebuie să câștige războiul”

Ministrul subliniază însă că instituțiile statului sunt pregătite să acționeze în consecință.  

„Republica Moldova, instituțiile statului și societatea în ansamblu devine mai rezilientă pe zi ce trece, pentru că știe să învețe din greșeli și din asemenea situații unde se creează o anxietate la nivel de societate, de altfel, pe loc gol, neavând un fundament real.

Cetățenii învață din această experiență să nu se mai lase manipulați de asemenea știri, care tind să creeze animozitate în societate, tind să creeze clivaje false în societate, care tind să ne abată de la drumul nostru european, valorile care țin de procesele democratice, consolidarea democrației Republicii Moldova.

Cu siguranță, astfel de încercări vor mai fi, dar instituțiile noastre, fie că e vorba de Centrul de Comunicare Strategică, care în scurt timp urmează să-și înceapă activitatea, fie că e vorba de alte instituții relevante, inclusiv Serviciul de Informații, devine mai rezilient pentru a combate aceste atacuri hibride și statul Republica Moldova este într-o poziție mai bună, decât era acum doi ani în urmă când era mult mai vulnerabil, a mai spus ministrul.  

Citește și: 23 de țări cer republicanilor să deblocheze ajutorul SUA pentru Ucraina. De ce România n-a semnat?

Mihai Popșoi mai spune despre relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie.  

„Relațiile diplomatice sunt la cel mai jos nivel din istoria noastră a relațiilor diplomatice. E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă.

Acest lucru este regretabil având în vedere că avem un număr mare de cetățeni moldoveni în Federația Rusă, avem anumite relații economice, dar costul invaziei Federației Ruse nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva Republicii Moldova, or impactul economic a fost împotriva Republicii Moldova și impactul a fost unul sever. 

Cu siguranță, prevalează asupra oricăror considerente. Noi ne dorim să avem relații cu toți, însă atât timp cât cineva încalcă dreptul internațional, ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. 

Asemenea lucruri cu siguranță nu pot fi tolerate și Republica Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, în sprijinul dreptului internațional, integrității, suveranității Ucrainei”, susține el, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te