Miza decisivă a contraofensivei de primăvară. Continuarea ajutorului occidental vs. „pacea forțată”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2023 - 14:07
Miza decisivă a contraofensivei de primăvară - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești încă de luna viitoare, însă fără un rezultat concludent sprijinul occidental ar putea slăbi, iar Kievul ar putea fi supus unor presiuni tot mai mari pentru a intra în negocieri serioase de pace forțată.

SHARE

Aliații americani și cei din NATO au furnizat Ucrainei o cantitate mare de echipamente militare și muniție pentru viitoarea bătălie, iar oficialii spun acum că speră că proviziile sunt suficiente, o schimbare față de acum două luni, când armele doar se scurgeau, iar oficialii americani erau îngrijorați că proviziile s-ar putea epuiza.

Miza decisivă a contraofensivei de primăvară. Continuarea ajutorului occidental vs. „pacea forțată”

În același timp, 12 brigăzi de luptă ucrainene de aproximativ 4.000 de soldați fiecare ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii aprilie, potrivit unor documente divulgate de Pentagon care oferă un indiciu cu privire la calendarul Kievului. Statele Unite și aliații din NATO antrenează și aprovizionează nouă dintre aceste brigăzi, potrivit documentelor.

Deși Ucraina împărtășește puține detalii ale planului său operațional cu oficialii americani, este probabil ca operațiunea să se desfășoare în sudul țării, inclusiv de-a lungul coastei ucrainene de la Marea Azov, în apropiere de Crimeea, anexată de Rusia.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

"Totul depinde de această contraofensivă", a declarat Alexander Vershbow, fost ambasador al SUA în Rusia și înalt oficial NATO.

Imagini de pe front din războiul ruso-ucrainean - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

"Toată lumea este plină de speranță, poate prea optimistă. Dar aceasta va determina dacă va exista un rezultat decent pentru ucraineni, în ceea ce privește recuperarea teritoriului pe câmpul de luptă și crearea unei pârghii mult mai semnificative pentru a obține un fel de înțelegere negociată."

Citește și: Presa maghiară elogiază România: Un „puternic bastion” de apărare pe flancul estic al NATO

În timp ce oficialii ucraineni au declarat că obiectivul lor este de a străpunge apărarea rusă săpată și de a crea o prăbușire generalizată în armata rusă, oficialii americani au apreciat că este puțin probabil ca ofensiva să aibă ca rezultat o schimbare dramatică a momentului în favoarea Ucrainei.

Armata ucraineană se confruntă cu multe provocări - unul dintre motivele pentru care cel mai probabil rezultat rămâne un impas. Luptele din Bakhmut, în estul Ucrainei, din această iarnă, au epuizat rezervele de muniție și au dus la pierderi grele în unele unități experimentate.

Imagini de pe front din războiul ruso-ucrainean - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Și totuși, oficialii militari americani spun că este posibil ca armata ucraineană să îi surprindă din nou. Aceasta este acum înarmată cu tancuri europene și transportoare blindate americane și dispune de noi unități antrenate și echipate de americani și de forțele NATO.

"Sunt optimist că, între acest an și anul viitor, cred că Ucraina va continua să aibă impulsul cu ea", a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, reporterilor în timpul unei vizite la Washington săptămâna trecută. "De asemenea, cred că ar trebui să fim realiști. Nu va exista un singur moment de baghetă magică în care Rusia să se prăbușească".

Ce trebuie să facă Ucraina?

Deși Ucraina a deviat de la secretul obișnuit din jurul planurilor militare vorbind deschis despre bătălia care se apropie - în parte pentru că liderii ucraineni trebuie să ridice moralul și să facă presiuni asupra Occidentului pentru arme - oficialii americani se așteaptă ca armata ucraineană să folosească înșelăciunea și fentele pentru a-i dezechilibra pe ruși.

Cea mai bună șansă a Ucrainei de a face un spectacol dramatic în contraofensivă va depinde, de asemenea, de serviciile de informații americane, NATO și ucrainene. Dacă Statele Unite și aliații săi pot identifica slăbiciuni semnificative în apărarea rusă, Ucraina le poate exploata cu viteza și protecția tancurilor și a vehiculelor de luptă Bradley.

Imagini de pe front din războiul ruso-ucrainean - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Cu toate acestea, nu sunt garantate câștiguri mari și nici măcar neapărat probabile. Câmpul de luptă este puternic minat de către ruși, iar avansul ucrainean va depinde de faptul dacă forțele Kievului pot desfășura în mod eficient echipamente de deminare, dintre care o mare parte au fost furnizate de Occident.

Ucraina a construit noile brigăzi de luptă prin asocierea de recruți nepregătiți cu un mic nucleu de soldați veterani cu experiență. Începând cu luna ianuarie, unitățile au mers pe terenurile de antrenament americane din Germania pentru a învăța cum să își folosească noul echipament și cum să desfășoare ceea ce armata americană numește manevre de arme combinate - folosind o comunicare eficientă pentru a coordona trupele care avansează cu unitățile de sprijin, cum ar fi tancurile și artileria.

Antrenamentul privind aceste tactici a decurs bine, potrivit mai multor oficiali americani, iar o forță ucraineană motivată s-a dovedit a fi un studiu rapid. Dar utilizarea de noi tactici este adesea mai ușoară în exercițiile de antrenament decât pe câmpul de luptă, mai ales cu rușii atât de înfipți.

Imagini de pe front din războiul ruso-ucrainean - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Soldații care luptă în Ucraina au declarat că, până acum, războiul de manevră sofisticat a fost aproape imposibil de executat. Ei s-au luptat să își coordoneze operațiunile, deoarece acestea necesită comunicații puternice, ceea ce este dificil deoarece echipamentele radio diferă de la o unitate la alta și sunt sensibile la bruiajul rusesc. Un soldat ucrainean care a participat la un recent atac eșuat în sudul Ucrainei a declarat că coordonarea a tot ceea ce depășește nivelul plutonului - o unitate de aproximativ 30 de soldați - rămâne extrem de dificilă.

Dacă ucrainenii reușesc să folosească aceste noi tactici, chiar și într-o mică măsură, ar putea fi capabili să învingă forțele rusești superioare numeric, potrivit nytimes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te