Presa maghiară elogiază România: Un „puternic bastion” de apărare pe flancul estic al NATO

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2023 - 14:10
Armata României, una dintre cele mai „puternice bastioane” de pe flancul estic al NATO - Foto: Facebook/ Forţele Terestre Române

În urma unui program de achiziții de arme pe scară largă și a unei cooperări mai strânse cu SUA, România ar deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO, scrie presa maghiară.

SHARE

Într-un articol amplu publicat în hungarianconservative.com, jurnaliștii din țara vecină cred că România a demarat un apmplu program de înarmare care este binevenit în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina.

Articolul a apărut înHungarian Conservative o revistă bilunară care abordează probleme politice, filozofice și culturale contemporane dintr-o perspectivă conservatoare.

Newsweek România prezintă articolul elogios la adresa armatei române. 

„Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat un punct de cotitură istoric, un așa-numit "Zeitenwende", pentru Europa Centrală și de Est în multe domenii. Regiunea nu mai este capabilă să își mențină rolul de punte între Europa de Vest și Rusia, pe care l-a avut timp de decenii întregi, din cauza agresiunii Moscovei.

Armata României, una dintre cele mai „puternice bastioane” de pe flancul estic al NATO

În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO au demarat programe majore de modernizare și de achiziție de arme și încearcă să devină gardieni ai descurajării militare a Europei.

În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a luat avânt și, deși Polonia se află în centrul atenției în acest sens, și România face eforturi serioase pentru a-și ridica la un nivel mai ridicat nivelul de apărare.

Armata României, întrun proces accelerat de modernizare

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de armament pentru Comisia mixtă de apărare a Ministerului Apărării din România, cu un buget de cheltuieli cumulat de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD /VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

Forțele Aeriene vor primi 16 baterii, iar trupele terestre 25 de baterii. Proiectul va fi realizat în două etape, prima dintre ele urmând să se desfășoare din acest an până în 2031.

Ministerul român al Apărării intenționează să cheltuiască 2,995 miliarde de euro pentru achiziționarea a 298 de vehicule blindate de luptă cu șenile, dintre care 246 vor ajunge în următorii patru ani.

Citește și: Lupte între trupele ruse și mercenarii Wagner în Lugansk. S-au luat de la eșecurile de război

Programul de achiziții, cu un buget de 1,923 miliarde de dolari, ar urma să doteze cinci batalioane de trupe terestre cu câte un tun autopropulsat de calibru 155 mm NATO.

Achiziții de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune și ghidare prin infraroșu

De asemenea, țara noastră ar urma să achiziționeze 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune și ghidare radar AIM-120 AMRAAM pentru avioanele de vânătoare F-16 ale Forțelor sale aeriene, printr-un acord interguvernamental cu Statele Unite, în valoare de 372 milioane de dolari. Acordul va include, de asemenea, achiziționarea a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune, ghidate prin infraroșu, AIM-9X SIDEWINDER, în valoare de 239 de milioane de dolari.

Generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale de Armament a Ministerului Apărării a precizat că multe programe de achiziții se derulează în paralel pentru a spori capacitățile de apărare ale țării în umbra agresiunii rusești.

„În ceea ce privește programele de echipamente, vorbim de 40-50 de programe în direct. Adică, dacă vorbim de achiziții și contracte în derulare, vorbim de 40 de programe care se derulează în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt în faza de achiziție și altele care fie așteaptă aprobări suplimentare după aprobarea prealabilă de către Parlamentul României, fie au fost aprobate și așteaptă să înceapă faza de achiziție”, a declarat Generalul-locotenent Teodor Incicaș.

Achiziții de Abrams, HIMARS, Patriot, F-35 pentru Armata României

România a lansat în 2017 o inițiativă cuprinzătoare în domeniul apărării, în principal pentru a achiziționa echipamente militare americane precum avioane de luptă F-16, rachete Patriot și sistemul HIMARS.

Ca răspuns la războiul din Ucraina vecină, parlamentul de la București a decis să majoreze bugetul de apărare al României de la 2% din PIB la 2,5% în acest an.

Sistemul HIMARS - Foto: Facebook/ Forțele Terestre Române

În martie, România a anunțat, de asemenea, achiziționarea a 54 de tancuri M-1 Abrams din Statele Unite pentru a înlocui tehnologia sovietică învechită. În plus, președintele Klaus Iohannis a anunțat în aprilie că va cumpăra avioane de luptă F35 Joint Strike Fighters pentru a consolida securitatea aeriană a țării sale împotriva agresiunilor. 

 "A avea capabilități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente... ca parte a angajamentelor noastre ca stat NATO și UE este esențial pentru ca România să-și îndeplinească obiectivele politicii de apărare", a declarat Klaus Iohannis.

România cere o prezență sporită a trupelor americane pe teritoriul național

În plus, Bucureștiul ar urma să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Washingtonul, și nu exclusiv prin achiziții de armament. Pe 30 martie, ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvar, a avut o întrevedere cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, la Washington DC.

În cadrul întrevederii a fost abordată necesitatea unei strategii cuprinzătoare pentru securitatea Mării Negre, în care, după cum a afirmat ministrul român al apărării, Statele Unite ar trebui să aibă un rol de lider.

Sursa Foto: Facebook/ Forțele Terestre Române

„Considerăm că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actorii cheie din regiune. Aceste eforturi vor crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consistente și persistente a SUA și a NATO, precum și un leadership activ al SUA în regiune”, a precizat Tilvar.

Statele Unite și-au demonstrat deja angajamentul față de regiunea Mării Negre anul trecut, când și-au suplimentat trupele staționate în România cu soldați din Brigada a 2-a de pușcași a Diviziei 101 Aeropurtate, a adăugat Tilvar.

România are aproximativ 3.000 de militari din Statele Unite dislocați în mai multe baze militare din întreaga țară.  La summitul NATO din iunie de la Madrid, Washingtonul a anunțat, de asemenea, că va găzdui în România o Brigadă de luptă (Brigade Combat Team - BCT) rotativă.

Cooperarea militară româno-poloneză

România ar urma să consolideze cooperarea în domeniul apărării și cu Varșovia. Cele două cele mai mari țări din regiunea Europei Centrale și de Est construiesc cele mai puternice două armate, punând un accent puternic pe interoperabilitatea între forțele lor armate. F-16, F-35, Himars și Abrams, printre altele, vor oferi celor două armate mijloacele necesare pentru exerciții comune, schimburi de experiență și o cooperare mai profundă pe flancul estic al NATO. Acest lucru a fost discutat și de vicepremierul polonez Mariusz Blaszczak și Angel Tilvar, la 28 martie, la București, în cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române.

„În ceea ce privește trupele terestre, polonezii și românii le dotează și ei cu echipamente foarte asemănătoare. Noi am comandat HIMARS. Și românii au făcut la fel, motiv pentru care discutăm despre utilizarea în comun a acestor arme tocmai prin cooperarea între forțele noastre armate. Cazul este destul de asemănător în ceea ce privește Patriots. Și românii au decis să cumpere Abrams. Iar noi vom avea Abrams în dotarea armatei poloneze încă din acest an”, a subliniat vicepremierul polonez.

În cadrul aceluiași eveniment, pe lângă aprofundarea cooperării militare, premierul polonez Mateusz Morawiecki a pledat și pentru dezvoltarea unei noi comunități economice.

Premierul polonez ar urma să stimuleze cooperarea economică cu România și Ucraina pentru ca vocea regiunii să fie mai bine auzită.

Noua comunitate economică din Europa Centrală și de Est la care se gândește Morawiecki nu numai că ar ajuta la reconstrucția și integrarea Ucrainei, dar ar putea echilibra centrul de greutate economic din Europa între Est și Vest, potrivit hungarianconservative.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te