Romania, survolată de avioane spion ale NATO. Misiuni, fără precedent, de descurajare a inamicului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.06.2023 - 00:54
avion-spion RC-135W al Forțelor Aeriene Regale-Foto: UK Defense
avion-spion RC-135W al Forțelor Aeriene Regale-Foto: UK Defense

Misiuni aeriene fără precedent deasupra României și Moldovei a unor avioane-spion ale NATO. Un avion RC-135W al Forțelor Aeriene Regale a efectuat o ieșire foarte neobișnuită în spațiul aerian al Republicii Moldova.

SHARE

Misiuni aeriene fără precedent deasupra României și Moldovei a unor avioane-spion ale NATO. Un avion RC-135W al Forțelor Aeriene Regale a efectuat o ieșire foarte neobișnuită în spațiul aerian al Republicii Moldova, în timp ce alte avioane de supraveghere patrulau pe partea românească a frontierei.

Citește și: Zelenski scoate Ucraina din negocierile transnistrene, mediate de ruși. Crede în unificarea Moldovei

Aceste zboruri au fost legate de Summitul Comunității Politice Europene (EPC) care s-a desfășurat în Moldova, implicând 47 de șefi de stat și de guvern, dar nu numai.

Misiuni aeriene fără precedent deasupra României și Moldovei a unor avioane-spion ale NATO

Republica Moldova, una dintre ultimele care au primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, este din ce în ce mai prinsă într-un război de cuvinte între Moscova și Kiev și se teme că va fi o țintă a Rusiei, potrivit thedrive.com.

Site-urile online de urmărire a zborurilor au arătat că RC-135W, cu numărul de serie ZZ664 și indicativ RRR7201, a plecat vineri de la baza RAF Waddington și a zburat spre est peste Canalul Mânecii, Olanda, Germania și Polonia, apoi deasupra Slovaciei, Ungariei și României.

Apoi a trecut granița în Moldova, unde a zburat de-a lungul părții moldovenești a graniței, survolând capitala Chișinău.

Citește și: Maia Sandu, preşedintele R. Moldova: Nu renunţăm la regiunea transnistreană în calea noastră spre UE

Summit-ul EPC s-a desfășurat la sud-est de Chișinău.

Aceste aeronave joacă un rol important în generarea „ordinelor electronice de luptă”, care detaliază capabilitățile potențial ostile într-o anumită zonă.

Poate cel mai relevant pentru misiunea de astăzi asupra Moldovei, Rivet Joint poate intercepta comunicațiile, care pot fi apoi procesate și analizate de lingviști de la bord care vorbesc fluent limbile importante.

Pe lângă RAF RC-135W, pe partea română a graniței au fost active și alte avioane de supraveghere NATO, inclusiv un RC-135V al Forțelor Aeriene ale SUA, număr de serie 64-14846, indicativ JAKE 17 și o aeronavă NATO E-3 Sentry Airborne Early Warning and Control System (AWACS), cu indicativul NATO 03.

Concomitent cu Summitul EPC, aliații UE oferă Moldovei sprijin material.

Mariusz Kamiński, ministrul polonez de Interne, a anunțat că țara sa furnizează poliției moldovenești un „transport imens” de arme, muniție și echipament, în două C-130 Hercules și patru C295 ale Forțelor Aeriene poloneze. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te