Ministrul ungar de Externe: „Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.04.2020 - 12:18
Szijjártó Péter, ministrul ungar de Externe/FOTO: psnews.ro

Un scandal diplomatic cu accente dure a izbucnit la Budapesta.

SHARE

După ce ambasadorul român în Ungaria, Marius Lazurca, a deplâns atacul la persoană împotriva parlamentarei maghiare Tímea Szabó, a fost atacat cu cuvinte grele de către ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter.

Demnitarul, arată G4 Media, a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj trimis de ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, mai multor ambasadori în care îi informează că o politiciană a opoziției maghiare a fost atacată și insultată. Ministrul ungar de Externe lansează un atac fără precendent la adresa ambasadorului român, despre care spune că ”probabil de aici nu se poate coborâ mai jos” și că ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”.

Timea Szabo a adresat în Parlament mai multe întrebări la adresa guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei. Mai mult, Tímea Szabó a declarat pentru 444.hu că a primit amenințări pe telefonul personal după declanșarea campaniei de presă împotriva sa.

În mesajul trimis pentru parlamentara maghiară, ambasadorul Lazurca își exprimă solidaritatea în fața acestor amenințări și menționează explicit că nu exprimă nici o poziție față de temele politice.

„Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca parlamentarei Tímea Szabó.

„Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, își încheie postarea pe Facebook ministrul ungar de externe. Szijjártó Péter susține că a intrat în posesia mesajului trimis de ambasadorul român de la fostul său secretar de stat, care se află în grupul de Whatsapp și care se pregătește să plece la post la Londra.

Ulterior, completează G4 Media, Tímea Szabó l-a acuzat pe ministrul maghiar de Externe că minte, într-o declarație pentru portalul Index.hu. Parlamentara de opozitie arată că ambasadorul român s-a referit la atacurile și amenințările pe care ea le-a primit personal, si nu la atacurile la adresa ei din Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te