Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA pentru puciul ratat din 2016

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.02.2021 - 10:43
Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu / Foto: sozcu.com.tr

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a acuzat Statele Unite că s-au aflat în spatele puciului ratat din 2016, transmite Reuters. Departamentul de Stat de la Washington a respins imediat acuzaţia.

SHARE

Soylu a declarat ziarului Hurriyet că "este foarte clar că Statele Unite sunt în spatele (evenimentelor din) 15 iulie. FETO a fost cea care le-a executat la ordinele lor", iar "Europa a fost entuziasmată". Ministrul a susţinut că şi-a exprimat încă de la început acest punct de vedere.

Ankara a acuzat de mult şi în repetate rânduri de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, soldată cu peste 250 de morţi, o presupusă reţea condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, cunoscută în Turcia sub acronimul FETO. Gulen, un fost aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, trăieşte în exil în SUA, care au respins cererea Turciei de a-l extrăda. El a negat orice implicare în puci.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că "Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel în tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, şi au condamnat-o imediat. Alegaţiile recente în sens contrar făcute de oficiali de rang înalt din Turcia sunt complet false". Instituţia americană echivalentă cu un minister de externe a arătat că "afirmaţiile nefondate şi iresponsabile despre responsabilitatea SUA pentru evenimente din Turcia sunt în neconcordanţă cu statutul Turciei de aliat în NATO şi partener strategic al Statelor Unite".

Washingtonul a refuzat de mai multe ori să-l extrădeze pe Gulen la cererea Ankarei, invocând lipsa unor dovezi credibile privind vinovăţia acestuia.

Reuters observă că acuzaţiile lui Soylu au fost făcute într-un moment în care Turcia încearcă să remedieze relaţiile tensionate cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană. Washingtonul a sancţionat anul trecut Ankara pentru achiziţionarea de sisteme de rachete antiaeriene din Rusia, iar UE a ameninţat Turcia că va lua măsuri în disputa acestei ţări cu Grecia în estul Mării Mediterane.

În ultimele săptămâni, Turcia a anunţat că a a ajuns la o "agendă pozitivă" cu UE şi că doreşte să îmbunătăţească legăturile cu SUA sub preşedinţia lui Joe Biden.

Conform Reuters, se aşteaptă ca noul preşedinte american să adopte o linie mai dură privind respectarea drepturilor omului în Turcia. Situaţia în acest domeniu provoacă îngrijorare partenerilor occidentali ai ţării, arată agenţia.

După evenimentele din 2016, Turcia a arestat circa 292.000 de suspecţi de legături cu Gulen şi a suspendat sau demis peste 150.000 de funcţionari publici; au fost închise sute de instituţii media şi au fost închişi zeci de parlamentari din opoziţie. SUA şi ONU sunt alarmate şi de reacţia autorităţilor turce la protestele de la una din cele mai mari universităţi din ţară şi de atitudinea oficialilor turci împotriva homosexualilor. Chiar Soylu s-a referit la unii protestatari ca "devianţi LGBT" (acronim care desemnează minorităţile sexuale - lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), iar preşedintele Erdogan a declarat miercuri că "nu există aşa ceva". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te